Artikelen

Moyee Coffee presenteert FairTrade koffie 2.0

Moyee Coffee is bezig een ware koffierevolutie te ontketenen, FairTrade is ze nog niet eerlijk genoeg. Ze gaan voor FairChain, een door en door eerlijke koffieketen. De koffie is 100% eerlijk betaald, van een barista-kwaliteit maar beschikbaar voor de ..

Gepubliceerd op 22 december 2013

Moyee Coffee is bezig een ware koffierevolutie te ontketenen, FairTrade is ze nog niet eerlijk genoeg. Ze gaan voor FairChain, een door en door eerlijke koffieketen. De koffie is 100% eerlijk betaald, van een barista-kwaliteit maar beschikbaar voor de massa. En dus voor een normale prijs. Door de koffie te branden in het land waar de koffieboon vandaan komt kunnen er extra inkomsten worden gehaald uit dezelfde koffie die anders onverwerkt het land verlaten. 


Moyeepackaging3D-2pack“Het is geen geheim dat op dit moment het overgrote deel van het geld dat verdiend wordt met koffie, verdwijnt in de zakken van slechts een handjevol grote multinationals, door ons Big Coffee genoemd”, zegt Guido van Staveren, oprichter van Moyee. “Als we koffieproducerende landen de kans geven hun bonen binnen eigen landsgrenzen te branden, dan zouden zij miljarden euro’s meer verdienen. Een bruine boon is gemiddeld 3 tot 5 keer meer waard dan een groene boon.” Dat is wat FairChain koffie is, freaking awesome koffie die het leven van miljoenen mensen radicaal verbetert.


Moyee is een 50-50 joint venture met lokale Ethiopische ondernemers. De winst uit de verkoop van de koffie wordt 50-50 verdeeld. Bovendien betaalt Moyee 20% meer voor de bonen dan de marktprijs en dus heel veel meer dan de minimumprijzen die Fairtrade hanteert. Hierdoor hebben zij toegang tot de beste koffiebonen van Ethiopië. Dat verklaart de pay-off: radically good coffee. Radically good taste with radical social impact.


Volgens Guido van Staveren is Fairtrade een eerlijk en oprecht model, dat lokale boeren een minimumprijs garandeert voor de bonen die zij ongebrand exporteren naar consumerende landen. Het schiet alleen niet op. Na 25 jaar heel hard werken is
Fairtrade nu in staat om 17,5 miljoen euro aan Fairtrade premie uit te keren. Op een totale koffieomzet van 80 miljard wereldwijd, is dat slechts 0,002%!


“Fairtrade is een mooie eerste stap, maar het is nu tijd om grootser te denken. We zijn al jaren bezig om bestaande modellen marginaal te verbeteren. Het is nu tijd voor radicale verandering, voor radicale vooruitgang, Fairtrade 2.0 dus.”


The 1 Million Cup Revolution
Een FairChain kan niet bestaan zonder een heleboel believers die de koffie drinken. Daarom startte Moyee Coffee The 1 Million Cup Revolution. 1 miljoen kopjes koffie moeten er verkocht worden om de eerste FairChain koffie ter wereld vanuit Ethiopië naar Nederland te kunnen halen, inmiddels staat de teller op 250.000 kopjes. “We zijn geen goed doel”, aldus Van Staveren. “We zijn sociale ondernemers. Koop vooral geen Moyee koffie omdat je ons zo aardig vindt. Koop Moyee koffie omdat je freaking awesome koffie wilt drinken en omdat je de wereld wilt veranderen. Koffie is een van de grootste commodity producten ter wereld. Je zult verbaasd zijn hoeveel impact jouw keuze voor een koffiemerk heeft.”


moyee_tryHoe doe je mee?
Met de aankoop van twee zakken koffie (voor €19,90) vertegenwoordig jij 100 koppen koffie, maar je kunt je aandeel ook vergroten door twee pakken koffie plus een cafetière te kopen voor €52,78. Daarmee vertegenwoordig je 200 koppen koffie.  Bekijk hier alle opties om mee te doen aan deze koffierevolutie. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •