Artikelen

More2Win bij WK in Rio de Janeiro: ondernemerschap in de favela

Social enterprise More2Win zorgt ervoor dat er niet alleen door sporters te winnen is tijdens grote evenementen maar vooral door de lokale bevolking. Tijdens het WK richten ze al hun pijlen op Rio. Met succes! Op zaterdag 28 juni gingen ze met een dele..

Gepubliceerd op 1 juli 2014

Social enterprise More2Win zorgt ervoor dat er niet alleen door sporters te winnen is tijdens grote evenementen maar vooral door de lokale bevolking. Tijdens het WK richten ze al hun pijlen op Rio. Met succes! Op zaterdag 28 juni gingen ze met een delegatie uit de top van de sportwereld en de algemeen directeur  van NOC-NSF op bezoek bij ondernemers in de favela. Lees hun blog


Onder leiding van Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC-NSF, kreeg social enterprise More2Win afgelopen zaterdag de mogelijkheid om een delegatie uit de top van de sportwereld en het bedrijfsleven mee te nemen op een More2Win dag. Deze dag draaide minder dan anders om de interactie met kinderen uit de community of het bezoeken van een sport ontwikkelingsproject. De nadruk moest liggen bij de inhoud zodat er gediscussieerd kon worden over het onderwerp ‘ondernemen in de favela’.


m2w_003Estrelas da Babilônia
De dag begon in de prachtige wijk ‘Babilônia’. Deze favela ligt aan het randje van Copacabana en is een succesverhaal als het gaat om pacificatie. Het is een kleine, hechte community met zo’n 2.000 inwoners, waaronder veel strandverkopers. Onder andere het beste ‘favela-restaurant’ van Rio is ontsproten uit deze grond. Helemaal boven in de wijk ligt de bar ‘Estrelas da Babilônia’. De bar werd in september 2013 opgericht door de Vlaming Pol Dhuyvetter en zijn Colombiaanse vriendin Bibiana Ángel. Het terras van de bar heeft een prachtig uitzicht over Copacabana en is aangelegd door de gemeente. Dit terras heeft dan ook een tweede functie en wordt gebruikt als culturele verzamelplaats. Paul inspireerde de groep door zijn ervaringen te delen over het opstarten en draaiende houden van zijn onderneming en bracht de groep op de hoogte van zijn plannen voor de toekomst.


Estrela da Favela
Hierop volgend vertelde Edwin Roodenburg, over zijn sport-, en ontwikkelingsproject in Mangueira; Estrela da Favela. Edwin vertelde over de huidige situatie en de weerstanden waar hij in zijn werk mee te maken krijgt. Weerstanden zoals een stroperige bureaucratie, culturele verschillen en een gebrek aan basisbehoeften zoals gezond eten.
m2w_001Na het verhaal van Edwin maakte de groep een prachtig gebaar: spontaan besloot de groep Estrela da Favela te omarmen en de middelen voor een extra docent beschikbaar te stellen. Geweldig! 


Op weg naar de busjes die halverwege Babilônia op de groep stonden te wachten, werd er een kleine pauze ingelast. Een paar fanatiekelingen wilden graag hun krachten meten met de Braziliaanse jeugd van Babilônia. Die zagen een potje voetbal tegen die oude gringos wel zitten. Na een kort fanatiek wedstrijdje werden er wat oranje gadgets uitgedeeld en kon de tocht vervolgd worden.


m2w_006Tante Lea uit Rio
De delegatie vervolgde haar weg richting Vidigal. Na een busrit langs Copacabana en Ipanema kwamen ze aan bij Tia (tante) Lea. Tia Lea is een begrip in haar wijk. Met haar bescheiden restaurant heeft ze al grote internationale sterren zoals Snoop Dogg mogen ontvangen. Deze pronkten dan ook aan haar muren, want ze is erg trots op haar bedrijf en maakt foto’s van elke maaltijd die ze bereidt. Lea had het buffet voor ons klaar staan en verwelkomde ons hartelijk met een verse caipirinha. Tijdens de lunch konden de discussies over ondernemerschap in de favela voortgezet worden. Zo sloten we deze bijzondere dag af met wederom een verbluffend uitzicht, ditmaal over Vidigal en Ipanema.


Sociaal ondernemen 
More2Win gelooft dat er veel meer te winnen valt rondom grote sportevenementen. Ze zijn een social enterprise die garandeert dat de lokale bevolking van een gastland betrokken wordt bij de organisatie van dergelijke evenementen en hier op lange termijn van profiteert. 


Dit gebeurt via de More2Win programma’s. Hiermee verbinden ze hun klanten, o.a. bedrijven, sponsoren en organisaties die een sportevenement bezoeken, met de wereld buiten het stadion. Op een unieke manier stimuleren ze de interactie tussen de lokale bevolking en de bezoekers van een evenement. Dit leidt aan beide kanten tot onvergetelijke ervaringen en een sociale impact die zeker niet stopt na het laatste fluitsignaal!


Deze blog verscheen op www.more2win.com, wil je meer weten over More2Win en hun projecten in Brazilie? Kijk eens hier

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •