Artikelen

"Momentum for a Dutch social impact society"

De OECD heeft in opdracht van de Europese Commissie een 'policy review' over sociaal ondernemerschap uitgebracht. 

Gepubliceerd op 31 januari 2019

In dit rapport wordt het Nederlandse ecosysteem voor sociale ondernemingen en sociaal ondernemerschap geanalyseerd en geeft de OECD aanbevelingen aan de overheid om dit ecosysteem te versterken.

De OECD is onder de indruk van de ontwikkelingen in Nederland. Antonella Noya, Head of the Social Economy and Innovation Unit, spreekt van een 'Dutch momentum for a social impact society'. Om de potentie hiervan volledig te benutten is de overheid volgens de OECD aan zet.

Social Enterprise NL juicht de aanbevelingen toe, Stefan Panhuijsen (Directeur Social Enterprise NL): "Dit rapport is een belangrijke stap voor de ontwikkeling van sociaal ondernemerschap in Nederland. De OECD heeft een knappe analyse van het Nederlandse ecosysteem gemaakt. Wij staan achter de aanbevelingen en hopen dat het kabinet er snel werk van maakt."

De belangrijkste aanbevelingen:

Clarify the conceptual framework

Wat is een sociale onderneming nu precies? En wat is het verschil met sociaal ondernemerschap? De OECD stelt dat er meer eenduidigheid en duidelijkheid moet worden gecreëerd over de verschillende begrippen.

Formally recognise social enterprises

De overheid moet een officiële en operationele definitie van de sociale onderneming hanteren en een register openen.

Promote social impact measurement and reporting

De OECD stelt dat er met de introductie van het Impactpad een belangrijke stap is gezet, maar dat er meer nodig is om impact meting en management te ontwikkelen. Bijvoorbeeld vouchers voor kleine social enterprises.

Develop social entrepreneurial capacity and skills

In het hoger onderwijs kent Nederland veel programma's gericht op sociaal ondernemerschap, maar in basis- en middelbaar onderwijs nog niet. De OECD adviseert hiervoor programma's te ontwikkelen en bij Europese ervaringen aan te sluiten.

Improve access to markets for social entrepreneurship development

Er moet meer gebeuren om de toegang tot (publieke en private) markten te verbeteren. Onder andere door een 'right to innovate' te introduceren.

Improve access to markets for finance entrepreneurship development

De OECD concludeert dat het financierslandschap voor sociale ondernemingen goed is ontwikkeld, maar dat er meer kan gebeuren voor early stage social enterprises, bijvoorbeeld door de introductie van een 'small business loan matching scheme'.

Ensure sustainable institutional support for social entrepreneurship and social innovation

Om het beleid voor sociaal ondernemerschap te coördineren adviseert de OECD de oprichting van het agentschap 'Netherlands Social Entrepreneurship and Innovation'.

Het kabinet komt op korte termijn met een reactie op het OECD rapport.

Lees hier het hele rapport.

trefwoorden:

beleid overheid lobby oecd

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •