Artikelen

Meet... De Dakdokters

In de serie 'Meet Social Enterprises' gaan we  op bezoek bij verschillende sociaal ondernemers om te kijken hoe ze er bij zitten, wat ze doen en hoe het met ze gaat. Deze keer: De Dakdokters De Dakdokters doen eigenlijk precies wat je van ze verwach.

Gepubliceerd op 28 oktober 2013

In de serie 'Meet Social Enterprises' gaan we  op bezoek bij verschillende sociaal ondernemers om te kijken hoe ze er bij zitten, wat ze doen en hoe het met ze gaat. Deze keer: De Dakdokters


De Dakdokters doen eigenlijk precies wat je van ze verwacht: ze maken daken gezond. Dat doen ze door ingenieuze systemen met irrigatie, lichtgewicht bomen, dakmoestuinen en slim CO2-neutraliserend groen. Aan de rand van Amsterdam, in een oude koffiefabriek smeden ze plannen voor groene daken door de hele stad en hebben ze een proef-tuin om deze plannen te testen.  


Daan_squareDit is Daan. Daan is mede-oprichter van de Dakdokters. Samen met Friso, die tijdens het maken van de reportage op vakantie was. We hebben een mooie dag, de zon schijnt en we nemen een als eerst een kijkje op het proefdak van de dokters. Bovenop het dak van de oude koffiefabriek testen de dakdokters allerlei soorten groendaken uit, van isolerende lagen tot lichtgewicht moestuinen. Daan legt me uit hoe alles in z'n werk gaat. Duidelijk is dat ze met deze daken heel Amsterdam willen veroveren, een mooie en duurzame ambitie omkleed met een businessmodel: een echte social enterprise.


Op de daken van Amsterdam ligt een groot onontgonnen gebied als het gaat om groendaken. Op maaiveldniveau is elke centimeter van de stad bezet, maar op de daken is er nog een wereld te winnen.  Daan legt uit dat ze ernaar streven 1 hectare dak om te vormen tot natuurdak, dat is niet alleen mooi, maar het is ook gezond - want de beplanting werkt als luchtfiltering, het is efficient - regenwater wordt opgevangen en langer vastgehouden dan wanneer via de dakgoot gelijk naar het riool stroomt en het is duurzaam - de groene bedekking van daken kunnen dienen als isolatielaag, waardoor het 's zomers koel blijft en 's winters warm. dd_5_brdr


Het grootste gedeelte van het proefdak wordt gebruikt als moestuin, door een slimme verdeling van het water heeft de tuin weinig gewicht en kan dus op vele daken worden gebruikt. De buren van Beeing Bijtjes doen een paar meter verderop een experiment met 'urban beekeeping', dus het zoemt lekker tussen de gewassen.  


dd_10_brdrDit is Luuk, hij is hoofd ontwerper voor de Dakdokters en ontwikkelt het ene dak na het andere. Daarnaast houdt hij zich bezig met de vergunningen voor groendaken. Er is al aardig wat werk van hem te vinden in de stad. Wist je bijvoorbeeld dat er een groendak is op het hoofdkantoor van H&M middenin de Kalverstraat?


De Dakdokters zijn met 3 à 4 projecten tegelijkertijd bezig, daarbij zitten ze met z'n zessen op kantoor en zijn er ongeveer 8 mensen op het dak aan het werk. dd_6_brdr


Bij het ontwikkelen van een dak moet aan allerlei aspecten worden gedacht: waterdoorlatend, wortelwereld en lichtgewicht bodemmateriaal worden op een slimme manier samengesteld zodat het het doel kan bereiken dat de eigenaar voor ogen heeft. Zo maken ze bijvoorbeeld gebruik van lichtgewicht bomen, een boom die lichte wortels heeft en weinig aarde vasthoudt zodat het geschikt is voor op daken. Ik sta ervan te kijken, en baal ervan geen eigen dak te hebben.


dd_7_brdrAnders kijken naar hetzelfde zit de Dakdokters in het DNA, zo hangt er in de kantine een lamp van een oud lijmvat. Te koop, natuurlijk. Want de Dakdokters zijn -alhoewel ze hun ideaal scherp op het netvlies hebben- wel ondernemers. Sociaal ondernemers. 


dd_brdrsIk verlaat de oude koffiefabriek en zie onderweg allerlei platte daken waar de zon vol op staat. Nu begrijp ik pas dat de Dakdokters met opgestropen mouwen klaar zitten de hele stad onder handen te nemen. Vooral in het gebied waar de dokters gehuisvest zijn -vlak langs de a10 op een weinig inspirerend bedrijventerrein- wemelt het van de platte daken én de uitlaatgassen. De gemeente draagt de geneesheren een warm hart toe, maar de subsidie was eenmalig en er zal dus hard moeten worden gelobbyd voor deze ingenieuze oplossing. Hierbij alvast een voorzichtige poging om de Dakdokters aan je voor te stellen en je bekend te maken met wat ze allemaal kunnen. Bel ze eens op, als je meer wilt weten! 


Wil je meer weten over de Dakdokters? Is je dak geschikt voor een duurzaam laagje? Of ben je benieuwd hoe ze die 1 hectare groen willen realiseren? Kijk eens op www.dakdokters.nl  


dd_11_brdr


FB_meet_dakdoktersDe foto bij het facebookbericht is van Rolinda Windhorst en Judith Baehner en is gemaakt voor Margriet


 


 


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •