Artikelen

Lumeco TL-verlichting klimaatneutraal

Tot de dag van vandaag is TL is de meest toegepaste verlichtingstechniek in ziekenhuizen, scholen, fabrieken en kantoren. Eigenlijk is dat anno 2015 niet meer van deze tijd. In Nederlandse utiliteitsgebouwen is verlichting ..

Gepubliceerd op 25 juni 2015

Tot de dag van vandaag is TL is de meest toegepaste verlichtingstechniek in ziekenhuizen, scholen, fabrieken en kantoren. Eigenlijk is dat anno 2015 niet meer van deze tijd. In Nederlandse utiliteitsgebouwen is verlichting verantwoordelijk voor bijna 40% van het totale elektriciteitsverbruik. Ongeveer 75% daarvan is TL verlichting. Er wordt verwacht dat over 5 jaar 70% van alle verlichting in de utiliteit LED zal zijn. Dat is een grote stap voor het milieu: LED verbruikt, in vergelijking met een traditionele TL buis, gemiddeld 65% minder energie. Maar hoe komen we daar?

Twee vliegen in 1 klap
Je kunt alle TL verlichtingsarmaturen bij het grofvuil zetten maar dat zou een enorme hoeveelheid afval creëren, niet echt duurzaam dus. Daarom bouwt de Nederlandse social enterprise Lumeco de bestaande armaturen om. Dit is beter voor het milieu én voordeliger dan nieuwe armaturen. Het aanpassen is arbeidsintensief, maar eenvoudig werk. Dit is een van de redenen waarom er wordt samengewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Medewerkers van sociale werkvoorzieningen ontwikkelen capaciteiten en doen ervaring op in een reguliere werkomgeving waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot. Lumeco is dan ook een erkend leerbedrijf.
Dat betekent voor iedereen winst: enerzijds wordt op ‘groene’ wijze duurzame verlichting aangebracht, anderzijds wordt perspectief geboden aan mensen die nog nooit buiten de sociale werkplaats hebben gewerkt.

Werkwijze
Of er nu verlichting wordt aangepast in een kantoor, bedrijfshal, gemeentehuis of ziekenhuis, de werkwijze blijft hetzelfde. Eerst wordt er een ruimte ingericht als ‘ombouwplaats’. Bijvoorbeeld een leegstaand kantoor of magazijn. In deze ruimte vindt de assemblage plaats.
Vervolgens worden er teams gemaakt. De elektromonteurs van Lumeco worden gekoppeld aan één of twee tijdelijke collega’s van een sociale werkvoorziening. In een standaardsituatie zijn er twee teams. Het eerste team is verantwoordelijk voor het demonteren en monteren van de armaturen. Het andere team bouwt de armaturen om naar LED.
Er wordt altijd een planning gemaakt met de klant om zo min mogelijk overlast te creëren. In een kantoor situatie wordt meestal eerst de helft van de armaturen in een ruimte naar de ombouwplaats gebracht. Vervolgens, wanneer deze zijn omgebouwd, worden ze verwisseld met de resterende armaturen. Zo blijft er te allen tijde licht en is het plaatsingsteam in drie keer klaar met de gehele ruimte.

Klimaatneutrale verlichting
Het ombouwen naar LED realiseert een gemiddelde energiebesparing van 65%. Dit betekent dat er nog 35% overblijft aan verbruik en dus CO2 uitstoot. Deze resterende 35% kan voor klanten van Lumeco gecompenseerd worden door Trees for All. Op gecertificeerde wijze plant Trees for All bossen aan ter CO2 compensatie. Hierdoor kan de uitstoot van CO2 door verlichting, voor een gegarandeerde periode van 20 jaar, worden teruggebracht naar 0. De samenwerking tussen Trees for All en Lumeco maakt het dus mogelijk om de verlichting helemaal klimaatneutraal te maken.

Het succes
Iedere dag werken de monteurs van Lumeco samen met collega’s van diverse sociale werkvoorzieningen aan een groener Nederland. Veel organisaties hebben het concept toegepast, maar het moeten er nog meer worden. Grote bedrijven als TNO, SGS, DSM en gemeenten zoals Rotterdam maken met tevredenheid gebruik van de aangepaste verlichting. Een energie- en kostenbesparing, werkgelegenheid voor mensen met een arbeidsbeperking én een duurzamer Nederland, iedereen winst!

Benieuwd hoeveel u kunt besparen door duurzame verlichting of wilt u meer informatie? Bezoek de website van Lumeco www.lumeco.nl

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •