Artikelen

Kees Vendrik: “We hebben sociaal ondernemers keihard nodig.”

Kees Vendrik, Hoofdeconoom bij de Triodos Bank, is een van de hoofdsprekers op het congres De social enterprise als businesspartner van de gemeente op 20 september in Den Bosch. Wie is Kees Vendrik en wat wil hij bezoekers op 20 september meegeven? .

Gepubliceerd op 4 september 2018

Kees Vendrik, Hoofdeconoom bij de Triodos Bank, is een van de hoofdsprekers op het congres De social enterprise als businesspartner van de gemeente op 20 september in Den Bosch. Wie is Kees Vendrik en wat wil hij bezoekers op 20 september meegeven?

Hoofdeconoom bij de Triodos Bank, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Mijn belangrijkste functie is de ‘buitenwereld’ naar ‘binnen’ brengen en vice versa. Welke maatschappelijke ontwikkelingen zijn relevant voor de bank? Hoe kunnen we daarop inspelen? Waar kunnen we ons verhaal vertellen? Een concreet voorbeeld hiervan is onze bijdrage aan de Klimaattafels (onderdeel van het Klimaatakkoord), hier zijn we zeer intensief bij betrokken. De Triodos Bank werkt al jaren aan de duurzame energietransitie, die kennis brengen we in aan de Klimaattafels. Op hetzelfde moment is het Klimaatakkoord zeer relevant voor de ondernemers die wij financieren en werken aan de energietransitie. Uiteindelijk moeten ondernemers het doen. Zij zijn gebaat bij duidelijk en ambitieus overheidsbeleid.”

Hoe kijkt de Triodos Bank naar sociaal ondernemerschap?

“Sociale ondernemingen zijn essentieel in het oplossen van de uitdagingen waar we voor staan. ‘Parijs’ halen we niet zonder waarde gedreven ondernemers, maar op ook andere thema’s zoals een inclusieve arbeidsmarkt hebben we sociaal ondernemers keihard nodig.

Daarom ondersteunen we sociale ondernemingen op verschillende manieren. Uiteraard door het bieden van financiering, sinds april 2018 kunnen we dankzij een Europese regeling onder betere voorwaarden leningen verstrekken aan sociale ondernemingen, maar we zijn bijvoorbeeld ook erg bezig met onze eigen inkoop. Zelf heb ik net zoals mijn collega’s een Fairphone en ons nieuw kantoor wordt een van de duurzaamste gebouwen in Nederland.”

En waar ga je het 20 september over hebben?

“Sociale ondernemingen zijn nu al van grote waarde, maar de grote vraag is natuurlijk hoe zorgen we ervoor dat de impact over tien jaar tien keer zo groot is. Die vraag staat centraal in mijn lezing. De overheid, en in het bijzonder gemeenten, spelen hierbij een cruciale rol. Neem inkoop, daar praten we al sinds mijn tijd in de Tweede Kamer (1998 – 2010) over, maar we boeken nog steeds te weinig vooruitgang, dat moet echt anders.

En ik zal ook stilstaan bij de vraag, hoe meten we welvaart eigenlijk? Wanneer gaat het goed met ons? En welke rol ligt er voor ondernemers en gemeenten om op een andere manier naar groei te kijken?”


Benieuwd naar het hele verhaal van Kees Vendrik? Kom op 20 september naar De social enterprise als businesspartner van de gemeente in het werkwarenhuis in Den Bosch!

 

Kees Vendrik.jpg

trefwoorden:

bank interview sociaalondernemen gemeente triodos

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •