Artikelen

Into D'mentia over het hoe & waarom van hun dementie simulatie-app

Into D’mentia is een applicatie die gebruikers in staat stelt om zich te verplaatsen in mensen met dementie. De ontwikkeling van de applicatie is voortgevloeid uit het bestaan van een dementie-simulator en de positieve reacties daarop. Het team van I.

Gepubliceerd op 24 november 2014

Into D’mentia is een applicatie die gebruikers in staat stelt om zich te verplaatsen in mensen met dementie. De ontwikkeling van de applicatie is voortgevloeid uit het bestaan van een dementie-simulator en de positieve reacties daarop. Het team van Into D’mentia wil met behulp van deze applicatie meer mensen de mogelijkheid geven zich in dementerende mensen te verplaatsen, om op deze manier meer draagvlak en begrip voor de ziekte te creëren. Into D'mentia neemt deel aan de Mobiles for Good Challenge van Vodafone. Lees hieronder het interview dat zij hielden met hen. 


Image from the old websiteHet team van Into D'mentia Het team van Into D'mentia[/caption]

Hoe kwamen jullie op het idee voor de app?
“We hebben een dementie-simulator waarmee mantelzorgers en andere professionals kunnen ervaren hoe het is om dementie te hebben. Een heel bijzondere en indringende ervaring, die onderdeel is van een traning die we sinds 2012 geven. Na de demo met de simulator volgt een persoonlijk gesprek en een groepstraining samen met collega’s of andere mantelzorgers. De reacties zijn altijd ontzettend positief. Onze capaciteit is alleen beperkt; we kunnen 16 mensen op één dag trainen. Als je bedenkt dat er in de toekomst alleen al meer dan 700.000 mantelzorgers in Nederland zijn, is dit lang niet genoeg. Om deze grote groep tegemoet te komen willen wij naast onze huidige intensieve training, ook een app aanbieden die je op een toegankelijke manier laat ervaren hoe het voelt om met dementie te leven.”


Welk maatschappelijk probleem proberen jullie op te lossen met Into D’mentia?
“Alzheimer Nederland geeft keer op keer aan dat mantelzorgers die voor iemand met dementie zorgen, overbelast zijn. Mantelzorgers hebben niet alleen te maken met de vergeetachtigheid, maar ook de desoriëntatie, persoonlijkheidsveranderingen, wisselende emoties, gedragsproblemen en verminderd contact met familie en vrienden. Het is erg verdrietig om je geliefde langzaam maar zeker achteruit te zien gaan. Het is natuurlijk sowieso erg zwaar om voor een geliefde te zorgen die ziek is, maar daarnaast is het ook heel erg moeilijk om je dag in dag uit te verplaatsen in een persoon met dementie. Onze ervaring met de simulatie-training leert dat mantelzorgers erg veel behoefte hebben om hun geliefde met dementie beter te begrijpen. Meer begrip zorgt voor minder zorglast. Met onze producten willen we dus voor meer bewustwording over dementie zorgen, om zo bij te dragen aan minder zorglast voor de mantelzorger.”


Voor wie is de app bedoeld en welke features biedt deze?
“De app is bedoeld voor mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie. De gebruiker wordt meegenomen in een interactief verhaal. Dit verhaal is gebaseerd op de bestaande simulator waar de deelnemers in een interactieve woonkamer dementie beleven. In iedere scene komen een aantal kenmerken van dementie naar voren. De gebruiker is dus zélf de hoofdpersoon en tevens de persoon met dementie. Je ervaart de onzekerheden die bij dementie horen, maar ook hoe het leven fijner en gemakkelijk kan worden gemaakt.”


Image from the old websiteIn de Into D'mentia simulator In de Into D'mentia simulator[/caption]

Hoe werkt Into D’mentia precies?
“De mobiele simulator werkt als volgt: wanneer je de simulator instapt kom je in een woonkeuken terecht en word je meegenomen in een verhaal. In dit verhaal ben je zelf de persoon met dementie en maak je in een half uur tijd een dag uit het leven van iemand met dementie mee. Je wordt begeleid door een stem die uit een speakervestje komt, dit is zogenaamd jouw innerlijke stem. De stem verwoordt je gedachtes en vertelt je wat je moet doen. Voor een kijkje in de simulator kun je het beste dit filmpje bekijken.


De app heeft eenzelfde opzet als de simulator; in de applicatie ben je ook zelf de persoon met dementie. Je wordt onder begeleiding van een voice over meegenomen in een alledaags verhaal, dat bestaat uit verschillende geanimeerde scenes. In iedere scene zitten kenmerken van dementie verstopt, die jou als gebruiker, kunnen overkomen. Het is een interactieve ervaring waarbij we gebruik maken van immersive storytelling.”


Hoe groot was de stap van dementie simulator naar mobiele applicatie?
“Into D’mentia is een innovatieve social enterprise en we zijn altijd op zoek naar doorontwikkeling. We hebben naast de ontwikkeling van de applicatie ook plannen met de Oculus Rift (de bekende virtual reality bril die een immersieve beleving in 360 graden creëert). De beleving van dementie staat bij alle producten voorop.”


Image from the old websiteinto_dmentia_02 De Into D'mentia simulator[/caption]

Een simulator biedt qua beleving veel meer mogelijkheden dan een smartphone. Hoe hebben jullie de simulator naar de applicatie vertaald? 
“Voor de duidelijkheid; de applicatie is geen één op één vertaling van de simulator. Onze simulator blijft een beleving op zich en heeft veel persoonlijke- en groepsbegeleiding. Het verhaal van onze applicatie is inderdaad wel gebaseerd op onze simulator. Aan de ontwikkeling van de simulator zijn namelijk enkele jaren van onderzoek vooraf gegaan, dit onderzoek kunnen wij natuurlijk goed gebruiken voor de vertaling van dementie naar een applicatie. De beleving van onze simulator is intenser, maar een virtuele wereld brengt allerlei mogelijkheden met zich mee die niet een fysieke simulator passen.”


Wat is het belangrijkste dat jullie geleerd hebben tijdens het mobiles for good traject?
“De vele workshops en begeleiding van mentoren hebben ontzettend veel bijgedragen aan de ontwikkeling van een beter product. Als je bekijkt hoe we er enkele maanden geleden voor stonden en dat vergelijkt met waar we nu staan, is dat een wereld van verschil. We hebben ontzettend veel aardige en intelligente mensen gesproken die stuk voor stuk enthousiast zijn en ons op alle mogelijke manieren proberen te helpen.”


Wat is het grootste knelpunt geweest bij het ontwikkelen van de applicatie? 
“Toen wij deelnamen aan de Mobiles for Good Challenge hadden we ‘slechts’ een idee. De meningen over hoe we dit idee precies gingen uitvoeren waren toen nog verdeeld. We hebben uiteindelijk meer dan de geplande tijd in conceptontwikkeling gestoken, en merken nu dat onze planning van het begin niet realistisch was. We hebben als jong team dus heel veel geleerd op het gebied van time-management.”


Hoe ziet de toekomst voor Into D’mentia er volgens jullie idealiter uit?
“Wij hopen op een nieuwe investering zodat we de ontwikkeling van de applicatie, samen met onder andere The Cre8ion Lab in 2015 kunnen afronden. Idealiter hebben we dan een partner gevonden waarmee we onze app gaan lanceren en het grote publiek zullen bereiken.”


Dit interview verscheen op www.mobilesforgood.nl 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •