Artikelen

Hoe Stichting DOEN bewonersinitiatieven ondersteunt

Stichting DOEN is een van de projectpartners van het project ‘Social finance for community based social enterprises’. We spreken Safka Overweel, Programmamanager Vernieuwende Bewonersinitiatieven en Sociaal Ondernemen, over haar werk bij Stichting DOEN en het ondersteunen van community based social enterprises.

Foto: Leeszaal Rotterdam West | Gepubliceerd op 23 april 2021

Stichting DOEN is het fonds van de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de BankGiro Loterij. Als financier ondersteunt DOEN organisaties die streven naar een groene, sociale en creatieve samenleving. 

Safka, kun je iets vertellen over de aanpak van Stichting DOEN en wat jullie zien als community based social enterprises?

“Stichting DOEN werkt in het verlengde van de drie loterijen, waarbij we de opdracht hebben om aanvullend te zijn op de activiteiten van de andere loterijen. Eigenlijk is onze opdracht: doe iets anders, iets vernieuwends en wees de ‘kweekvijver’ voor mooie, nieuwe initiatieven. Initiatieven waarbij een actieve rol van bewoners centraal staat die zich op een ondernemende, verrassende en innovatieve wijze inzetten voor hun eigen buurt, noemen wij Vernieuwende Bewonersinitiatieven. Onder deze term vallen bewonersbedrijven, buurtcoöperaties en andere creatieve plekken die van betekenis zijn voor een buurt of dorp. Binnen dit programma is het ontmoeten, het samen dingen ondernemen en regelmatig bij elkaar komen belangrijk.”

Wat doet Stichting DOEN om bewonersinitiatieven te helpen?

“Stichting DOEN helpt deze bewonersinitiatieven met een financiële ondersteuning. Dat kan een lening zijn, maar meestal is het in de vorm van een subsidie. Er moet vaak iets worden verbouwd, er is geld nodig voor de inrichting van de fysieke plek of er is behoefte aan activiteitenbudget. DOEN biedt de financiële ondersteuning om deze activiteiten uit te voeren. De initiatieven die we financieren variëren van initiatieven die in de startfase zitten of juist al een aantal jaar op weg zijn en een bepaalde ontwikkeling doormaken. De meeste initiatieven zitten echter in de beginfase.”

Waarom ondersteunt DOEN bewonersinitiatieven?

“DOEN gelooft in een samenleving waarin iedereen mee kan doen, een plek heeft in de maatschappij en verbinding voelt met de omgeving. Community based social enterprises bieden vaak plek aan mensen die het lastig hebben op de arbeidsmarkt, maar je ziet dat ze meestal zijn ontstaan vanuit de gedachte om iets te willen verbeteren in de buurt. Ze richten zich op het versterken van de sociale cohesie, de betrokkenheid met de buurt en het organiseren van ontmoetingen. Door die ontmoetingen kom je in contact met mensen die je anders misschien niet tegenkomt, het verbreedt je perspectief, je leert van elkaar en het geeft geborgenheid. Dat is een belangrijk speerpunt voor ons: een inclusieve plek, een plek voor iedereen”.

 

Wil je op de hoogte blijven van meer nieuws over het project, meld je aan voor de nieuwsbrief of check de website!

Of lees ons vorige bericht over de survey die we hebben uitgezet onder BewonersBedrijven over de huidige financieringsmarkt en de behoeftes die er zijn. We delen de eerste inzichten met je in dit bericht. 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •