Artikelen

Financieringsoverzicht

Eén van de grootste obstakels in de ontwikkeling van een gezonde en succesvolle social enterprise is het vinden van de juiste financieringsmix. De laatste jaren heeft het impactinvesteerders veld een ontwikkeling doorgemaakt en daarmee zijn er meer mogelijkheden voor het vinden van de juiste match.

Gepubliceerd op 1 januari 2019

NB; Deze lijst wordt niet meer bijgewerkt. Een volledig overzicht van de financiers en welke financier past bij jouw financieringsbehoefte, vind je in onze Finance Tool.

 

Crowdfunding
1% Club – De 1% Club doet aan do-good crowdfunding middels donaties tot €50.000. Ook geeft de 1% Club tools om je netwerk te activeren en ondersteuning tijdens de crowdfundcampagne.

CrowdAboutNow - CrowdAboutNow is een crowdfundingplatform dat startende en groeiende MKB-ondernemingen financiert, tot een bedrag van €2.500.000; en richt zich met name op BV's, coöperaties, vof en eenmanszaken.

Greencrowd - Sinds de oprichting medio 2012 houdt Greencrowd zich bezig met het investeren in en financieren van duurzame-energie-projecten. Crowdfunding kan zowel via leningen als donaties, met bedragen variërend van €10.000 tot €1.000.000;

GreenFund Holland - Green Fund Holland draagt bij aan het verduurzamen van de samenleving door duurzame projecten mogelijk te maken via crowdfunding.

Lendahand - Lendahand is een online impact investing platform waar maatschappelijk bewuste beleggers kunnen investeren in ondernemers en duurzame initiatieven in opkomende economieën door middel van crowdfunding.

Oneplanetcrowd - Oneplanetcrowd is een crowdfundingplatform gericht op duurzame een maatschappelijk impact. Leningen vanaf €150.000 zijn er voor alle rechtsvormen vanaf de early-stage growth fase.

StartGreen Capital - StartGreen Capital heeft als doel om duurzame oplossingen te realiseren en investeert in ondernemers die met hun innovatieve en duurzame technologieën, producten of diensten de volgende stap willen zetten.

Voor je Buurt - Voor Je Buurt is een crowdfunding- en sourcingplatform platform voor de buurt, dorp of stad. De missie is om mensen met creatieve, leuke, inspirerende en soms broodnodige ideeën voor buurten, dorpen en steden te helpen bij het opzetten en realiseren van een initiatief via crowdfunding en/of crowdsourcing.

 

Fondsen
Anton Jurgens Fonds – Het Anton Jurgens Fonds (AJF) ondersteunt initiatieven die vooral gericht zijn op arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen binnen de samenleving. Het AJF werkt samen met sociaal bevlogen pioniers aan maatschappelijke impact vanuit een ondernemende visie.

Fonds 1818 - Fonds 1818 geeft geld (€ 50.000 - € 500.000) en begeleiding aan welzijn, kunst & cultuur, educatie en natuur & milieu initiatieven in de regio Den Haag, Delft, Westland, Zoetermeer, Leiden en de Duin- & Bollenstreek en tussenliggende gemeenten.

Generous minds - Generous Minds investeert zelf en biedt toegang tot een groot netwerk van financiers, onder andere via het Integrated Capital Network. Start-ups worden geholpen de opbouw van hun onderneming en bij het opschalen, naar (nieuwe) markten, ook internationaal.

ING Nederland Fonds - Het ING Nederland Fonds financiert een select gezelschap van 25 landelijke partners voor de lange termijn, in de zogeheten 'Club van 25'. Financiering bestaat uit zowel donaties als leningen (>€50.000) en wordt verstrekt aan initiatieven die zich richten op arbeidsparticipatie, financiële zelfredzaamheid en 21e digitale vaardigheden.

Kansfonds – Met haar Garantiebijdrage steunt Kansfonds bij de start of doorontwikkeling van projecten die zich richten op kwetsbare mensen in de samenleving. De gemiddelde toekenning is €17.500 op jaarbasis (max. 5 jaar).

Oranjefonds – Het Oranjefonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Het steunt initiatieven die de betrokkenheid, sociale cohesie en participatie in de samenleving vergroten.

Rabobank Foundation - Steunt ondernemers die de maatschappelijke missie van hun bedrijf voorop stellen. Dat wil zeggen, ondernemers de denken in kansen, innovatief zijn en actief bijdragen aan werkgelegenheid en sociale cohesie.

Stichting DOEN – Stichting DOEN ondersteunt bedrijven en ondernemende organisaties die a) sterk gericht zijn op het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van vernieuwende initiatieven in duidelijke samenhang met hun omgeving; b) in staat zijn verschillende bronnen van financiering aan te boren; en c) bereid en in staat zijn hun werkwijze aan te passen als blijkt dat iets anders beter werkt.

Stichting Else - Stichting Else is een vermogensfonds dat innovatieve initiatieven in de (gezondheids)zorg ondersteunt. Naast financiële ondersteuning biedt Else ook expertise en andere vormen van ondersteuning.

Triodos Foundation - De Triodos Foundation schenkt geld (€1.000 - €20.000) aan stichtingen, verenigingen en particuliere initiatieven die bijdragen aan een duurzame samenleving.

 

Kredieten
ABN AMRO Groenbank BV - De ABN AMRO Groenlening is een lening om een duurzame investering mee te doen. De ABN AMRO Groenlening wordt verstrekt door de ABN AMRO Groenbank, op basis van de ‘Groenregeling’.

ING Groenbank - ING heeft een Groenfinanciering voor beginnende of bestaande duurzame ondernemers. Gericht op projecten die goed zijn voor natuur en milieu.

Qredits – Qredits helpt ondernemers bij het succesvol starten of investeren in hun bedrijf, door het aanbieden van microkredieten tot 50.000 euro, MKB-kredieten tussen 50.000 en 150.000 euro, persoonlijke coaching en ondernemerstools.

Rabo Impactlening – De Rabo Impactlening geeft een rentekorting op zakelijke leningen aan bedrijven en organisaties die ondernemen met een duurzame of maatschappelijke impact (zie labels op de website).

Triodos EaSI borgstelling - De EaSI* Borgstelling is een Europese borgstelling gericht op sociaal ondernemerschap, waar bedrijven die actief zijn op maatschappelijk gebied en een positieve bijdrage leveren op sociaal vlak voor in aanmerking komen. Het geeft Triodos Bank de mogelijkheid om eerder een financiering te verstrekken en het kan voor gunstigere voorwaarden zorgen. Voor ondernemers zoals hierboven genoemd die een lening bij Triodos Bank afsluiten vanaf € 50.000 tot € 500.000 (met een maximale jaaromzet of totaal balans van € 30 miljoen).

Triodos Bank - Triodos Bank biedt zakelijke leningen (€50.000 - €40 miljoen) aan ondernemingen die met hun product of dienst een positieve impact hebben op sociaal, cultureel of ecologisch vlak.

 

Impact fondsen
4impact - 4impact is een venture capital fonds dat investeert in ondernemingen die zich richten op technologische innovatie in het milieu, inclusie en gezondheid & welzijn.

ABN AMRO - Met het Social Impact Fund wil ABN AMRO niet alleen actief zijn in de jonge en innovatieve markt voor sociaal ondernemers, maar ook een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling ervan. Om in aanmerking te komen moet de onderneming een vernieuwend en schaalbaar business model hebben en een vernieuwende bijdrage leveren aan de markt, en dit hebben uitgewerkt in een ‘Theory of Change’.

BOM Brabant Ventures - Met kennis, netwerk en risicokapitaal richten zij zich op start- en scale-ups in de sectoren: High Tech Systems & Materials, Softtech, Agrofood, Biobased Economy en Life Sciences & MedTech.

Borski Fund - Het Borski Fund gelooft in gelijkheid en eerlijke kansen en zij vinden het belangrijk dat er meer vrouwelijke ondernemers komen. Het Borski fund biedt dan ook risicokapitaal en groeikapitaal voor ambitieuze bedrijven met vrouwelijke oprichter/ondernemers met minimaal 5% aandelenbezit.

DutchGood Growth Fund - Het Dutch Good Growth Fund (DGGF) ondersteunt ondernemers uit het mkb die bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling in opkomende markten en ontwikkelingslanden, vanaf €100.000 tot een bedrag van €15 miljoen.

Energiefonds Overijssel - Energiefonds Overijssel ondersteunt ondernemingen, woningcorporaties en projecten in alle groeifases, die energie besparen of opwekken uit hernieuwbare bronnen in de provincie.

Fonds Nieuwe Doen Groningen - Het Fonds Nieuwe Doen verstrekt leningen aan initiatieven in de zorg, leefbaarheid en energie, in de provincie Groningen. Leningen zijn er alleen voor projectfinanciering: concrete projecten met duidelijke resultaten - en geen groeikapitaal.

Future Food Fund - Het Future Food Fund is een venture capital fund en financiert tech ondernemingen die impact realiseren in de voedselwaardeketen en landbouwsector. Het Future Food Fund richt zich op ondernemingen in de Early stage growth fase met maximaal zeven jaar omzet.

Goeie Grutten Impact Fonds - Het Goeie Grutten Impact Fonds staat voor duurzame energietransitie en de wereldwijde beschikbaarheid van verantwoorde, gezonde en gevarieerde voeding.

Ifund - Stichting ifund richt zich op alle innovatieve sociale ondernemingen die de duurzaamheidstransitie helpen versnellen. De focus ligt hierbij op duurzame en lokale voorzieningen van energie, voedsel of water.

INZET - INZET ondersteunt sociale ondernemingen die met eHealth, technologie of een ander vernieuwende aanpak zich inzetten om de levenskwaliteit van chronisch zorgbehoevenden te verbeteren, of bijdragen aan preventie.

Nationaal Groenfonds - Het Nationaal Groenfonds financiert projecten en ondernemingen die de kwaliteit van de groene leefomgeving verbeteren. Het verstrekt leningen tussen €100.000 en €2 miljoen aan ondernemers van alle rechtsvormen, in de start-up en early-stage growth fase, die zich richten op de terreinen natuur & landschap, energietransitie, duurzame landbouw, circulaire economie en klimaatadaptie.

Participatiefonds N-H - Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland biedt financiering aan gevestigde en startende ondernemingen, die zich inzetten op de pijlers energietransitie, circulaire economie en duurzame mobiliteit in de provincie.

Pymwymic - Pymwymic is de “Put Your Money Where Your Meaning Is Community” van impact investors: een Europese community van families, philantropisten en individuele investeerders, die for-profit bedrijven ondersteunen die globale oplosingen creëren.

Rubio Impact Ventures - Biedt groeikapitaal en venture assistance aan Nederlandse social enterprises die willen opschalen: ondernemingen die marktgerichte oplossingen bieden voor sociale- en/of milieuvraagstukken en daarmee duurzame maatschappelijke impact combineren met een gezond businessmodel.

Shærpa - Shærpa ondersteunt impact makers in alle aspecten van duurzame impact creatie, van impact investeren tot management, het opschalen en evalueren van impact.

SHIFT Invest - Is een venture capital fonds dat investeert in duurzame (vaak technologie gedreven) ondernemingen actief in de sectoren voeding en landbouw, cleantech en bio-based economy.

SI² Fund - Biedt risicokapitaal en begeleiding aan sociale ondernemingen in de opstart- en groeifase, die hun maatschappelijke toegevoegde waarde willen versterken en/of opschalen.

Social Impact Fonds Rotterdam - Social Impact Fonds Rotterdam doet aan Place based impact investing. Zo investeren zij in lokale en regionale initiatieven op de thema’s werk, schulden, sociale uitsluiting en inclusieve energietransitie.

Tekkoo’s Cleantech Startup Fonds - Tekkoo’s cleantech startup fonds zoekt naar Nederlandse startups in de biobased en circulaire economie. Tekkoo investeert in ondernemingen een bedrag tussen de 50.000 en 100.000 euro.

Triodos Food Transition Europe Fund - Triodos food transition europe fund heeft de missie bij te dragen aan de overgang naar ecologisch en sociaal veerkrachtige voedsel- en landbouwsystemen en dit proces te versnellen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •