Artikelen

Financieringsoverzicht

Eén van de grootste obstakels in de ontwikkeling van een gezonde en succesvolle social enterprise is het vinden van de juiste financieringsmix. De laatste jaren heeft het impactinvesteerders veld een ontwikkeling doorgemaakt en daarmee zijn er meer mogelijkheden voor het vinden van de juiste match.

Gepubliceerd op 1 januari 2019

De onderstaande lijst geeft een beknopt overzicht van de verschillende partijen op de markt. In het laatste kwartaal van 2018 hopen we een zo volledig mogelijk overzicht te kunnen delen.

Mocht je nog niet goed weten welk type financiering je nodig hebt, kan het helpen om het Smart Funding Canvas van Startup Delta in te vullen (n.b. deze tool heeft geen focus op impact gedreven organisaties).

 

Crowdfunding
Greencrowd - Sinds de oprichting medio 2012 houdt Greencrowd zich bezig met het investeren in en financieren van duurzame-energie-projecten. Greencrowd heeft een eigen crowdfundingplatform dat is ondergebracht in een stichting.

Oneplanetcrowd is een crowdfundingplatform voor innovatieve, duurzame projecten.

1% Club – De 1% Club is een do-good crowdfundingplatform voor projecten die impact willen maken. Verwacht wordt dat minimaal 50% van je crowdfunding budget direct naar de sociale of ecologische impact van je project gaat.

 

Fondsen
Anton Jurgens Fonds – Het Anton Jurgens Fonds (AJF) ondersteunt initiatieven die vooral gericht zijn op arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen binnen de samenleving. Het AJF werkt samen met sociaal bevlogen pioniers aan maatschappelijke impact vanuit een ondernemende visie.

DOEN – DOEN ondersteunt bedrijven en ondernemende organisaties die a) sterk gericht zijn op het bedenken, ontwikkelen en uitvoeren van vernieuwende initiatieven in duidelijke samenhang met hun omgeving; b) in staat zijn verschillende bronnen van financiering aan te boren; en c) bereid en in staat zijn hun werkwijze aan te passen als blijkt dat iets anders beter werkt. 

Kansfonds – Het Kansfonds, sinds 2016 de nieuwe naam voor Skanfonds, steunt initiatieven met kansen voor mensen in kwetsbare situaties, met geld en expertise. Focus ligt op armoedebestrijding. Kands Fonds doet in sommige gevallen ook sociale investeringen.

Oranjefonds – Het Oranjefonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Het steunt initiatieven die de betrokkenheid, sociale cohesie en participatie in de samenleving vergroten.

Start Foundation – Start Foundation is een onafhankelijke maatschappelijk investeerder die werk wil creëren, behouden en toegankelijk maken voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Start Foundation investeert in projecten en bedrijven die het gewenste perspectief – een baan – dichterbij brengen.

Stichting Instituut GAK – Stichting Instituut Gak is een vermogensfonds dat subsidie verstrekt aan projecten op de terreinen sociale zekerheid en arbeidsmarktbeleid in Nederland.

VSB Fonds – Ondersteunt projecten die de individuele ontwikkeling van de mens en diens bijdrage aan de maatschappij vergroten, d.m.v. geld, kennis en netwerken.


Investeringsfondsen
ASN Groenprojectenfonds – Het ASN Groenprojectenfonds verstrekt onderhandse leningen aan initiatieven die bijdragen aan behoud en verbetering van klimaat, milieu en de natuur.

De Noaber Foundation – Noaber foundation stimuleert en financiert activiteiten die maatschappelijke impact realiseren met een speciale focus op gezondheid en zorg.

C4D Development Partners – Eerder bekend als ‘ICCO investments’. Investeert in sociale bedrijven die een duidelijke positieve sociale en/of milieu impact hebben, gecombineerd met een haalbare commerciële strategie om financiële stabiliteit en onafhankelijkheid te ontwikkelen. Westerse ondernemingen met impact in Zuid Amerika, Oost Africa, Zuid Azië, Zuid-Oost Azië kunnen zich aanmelden.

KNHM participaties BV is een samenwerking tussen het KNHM en het VSBfonds om ondernemende initiatieven met een sociaal doel te ondersteunen met leningen of aandelenkapitaal, in combinatie met advies en begeleiding.

Rabobank Foundation steunt ondernemers die de maatschappelijke missie van hun bedrijf voorop stellen. Dat wil zeggen, ondernemers de denken in kansen, innovatief zijn en actief bijdragen aan werkgelegenheid en sociale cohesie.

SHIFT Invest focust zich op bedrijven die een doorbrekend en bewezen innovatie hebben ontwikkeld, die het marktpotentieel hiervan kunnen laten zien en die een sterke groeiambitie hebben.


Kredieten
ING Groenbank heeft een Groenfinanciering voor beginnende of bestaande duurzame ondernemers. Gericht op projecten die goed zijn voor natuur en milieu.

Qredits – Qredits helpt ondernemers bij het succesvol starten of investeren in hun bedrijf, door het aanbieden van microkredieten tot 50.000 euro, MKB-kredieten tussen 50.000 en 150.000 euro, persoonlijke coaching en ondernemerstools.

Rabo Impactlening – De Rabo Impactlening geeft een rentekorting op zakelijke leningen aan bedrijven en organisaties die ondernemen met een duurzame of maatschappelijke impact (zie labels op de website).

Triodos EaSI borgstelling - De EaSI* Borgstelling is een Europese borgstelling gericht op sociaal ondernemerschap, waar bedrijven die actief zijn op maatschappelijk gebied en een positieve bijdrage leveren op sociaal vlak voor in aanmerking komen. Het geeft Triodos Bank de mogelijkheid om eerder een financiering te verstrekken en het kan voor gunstigere voorwaarden zorgen. Voor ondernemers zoals hierboven genoemd die een lening bij Triodos Bank afsluiten vanaf € 50.000 tot € 500.000 (met een maximale jaaromzet of totaal balans van € 30 miljoen).

De Triodos Foundation stelt geld beschikbaar aan vernieuwende initiatieven, in de vorm van vrije schenkingen, vanuit de visie dat vrij geld bijdraagt aan duurzame verandering en levenskwaliteit.
 

Impact Fondsen
Social Impact Ventures - Biedt groeikapitaal en venture assistance aan Nederlandse social enterprises die willen opschalen: ondernemingen die marktgerichte oplossingen bieden voor sociale- en/of milieuvraagstukken en daarmee duurzame maatschappelijke impact combineren met een gezond businessmodel.

ABN AMRO - Met het Social Impact Fund wil ABN AMRO niet alleen actief zijn in de jonge en innovatieve markt voor sociaal ondernemers, maar ook een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling ervan. Om in aanmerking te komen moet de onderneming een vernieuwend en schaalbaar business model hebben en een vernieuwende bijdrage leveren aan de markt, en dit hebben uitgewerkt in een ‘Theory of Change’.

Pymwymic -  Pymwymic is de “Put Your Money Where Your Meaning Is Community” van impact investors: een Europese community van families, philantropisten en individuele investeerders, die for-profit bedrijven ondersteunen die globale oplosingen creëren.

SI² Fund - biedt risicokapitaal en begeleiding aan sociale ondernemingen in de opstart- en groeifase, die hun maatschappelijke toegevoegde waarde willen versterken en/of opschalen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •