Artikelen

FairMail-fotografen langs Nederlandse festivals

Twee Peruaanse tienerfotografen uit een sloppenwijk, die werken voor de Nederlandse social enterprise FairMail, reizen in juni 2015 voor het eerst van hun leven naar Europa. Ze komen een uniek verhaal vertellen: door het maken van foto’s voor ..

Gepubliceerd op 27 mei 2015

Twee Peruaanse tienerfotografen uit een sloppenwijk, die werken voor de Nederlandse social enterprise FairMail, reizen in juni 2015 voor het eerst van hun leven naar Europa. Ze komen een uniek verhaal vertellen: door het maken van foto’s voor ansichtkaarten verruilden de Peruaanse tieners hun leven op de vuilnisbelt in voor de schoolbanken en een betere toekomst.

FairMail is een Nederlandse social enterprise die acht jaar geleden werd opgericht door de Nederlandse Janneke Smeulders (38), met haar social enterprise biedt ze jongeren uit Peru, India en Marokko fotografietraining, parttime werk, begeleiding bij het maken van hun toekomstplan en een ziektekostenverzekering. De tienerfotografen krijgen 50% van de winst van de verkoop van hun eigen kaarten, om hun onderwijs en huisvesting te financieren. Op de achterkant van elke FairMail kaart zie je de naam, het gezicht en de leeftijd van de fotograaf. Inmiddels investeerden 55 tieners uit ontwikkelingslanden zo al meer dan 150.000 euro in hun eigen onderwijs.

FairMail Peru photographer Angeles FairMail Peru photographer Anidela

De Peruaanse Angela en Anidela (17 en 18 jaar oud) trekken van 17 juni t/m 3 juli 2015 door Nederland, België en Duitsland. Met een foto-expositie, een documentaire over hun leven en verschillende publieksacties zetten ze de fairtrade wenskaarten en het concept van FairMail op de kaart. Tijdens hun tournee spreken de tienerfotografen ook op scholen met leeftijdsgenoten over thema’s als fairtrade en kinderarbeid. Ook bezoeken ze klanten en vertellen ze hun verhaal aan vrijwilligers van wereldwinkels, die FairMail kaarten verkopen.

Angela en Anidela wonen in een sloppenwijk aan de rand van miljoenenstad Trujillo in Noord Peru. In deze wijk werken veel mensen op de lokale vuilnisbelt om verkoopbaar materiaal te vinden. Ook jongeren moeten ondanks hun jonge leeftijd al werken om het magere gezinsinkomen aan te vullen. Daarom is er voor kinderen uit deze wijk meestal geen tijd en geld voor school. Maar dankzij de foto's van het tweetal en de verdiensten daarvan via de verkoop van FairMail betalen de tieners het hun studie helemaal zelf.

Kom op vrijdag 19 juni naar de première van de nieuwste documentaire bij het Fotofestival in Naarden of op swing op 27 en 28 juni mee tijdens Festival Mundial in Tilburg om meer over FairMail en het verhaal van de tienerfotografen te weten te komen. Bekijk het programma van de tour > 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •