Artikelen

Eerlijke exotische sjaals voor Nederlands herfstweer

Counting Flowers is een webshop waar je de prachtigste katoenen, zijden en wollen sjaals kunt kopen, er is een enorm assortiment van verschillende materialen, kleuren en texturen. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn handgemaakt onder eerlijke oms.

Gepubliceerd op 2 oktober 2013

Counting Flowers is een webshop waar je de prachtigste katoenen, zijden en wollen sjaals kunt kopen, er is een enorm assortiment van verschillende materialen, kleuren en texturen. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn handgemaakt onder eerlijke omstandigheden, en de winst gaat voor 100% naar onderwijsprojecten. 


Van reiziger tot ondernemer
In 2007 ging Elike van Sluis op reis voor haar toenmalige werkgever het Rode Kruis. Onderweg kwam ze talentvolle wevers tegen die met een engelengeduld de prachtigste sjaals maakten, voor een hele kleine markt. Sjaals die met hart en ziel worden gemaakt door vrouwen in arme landen en schril afsteken bij sjaals uit een willekeurige winkelstraat in Nederland. Daar zag ze een kans. Want alhoewel wij Nederlanders veel sjaals dragen, vragen we ons maar weinig af wie onze sjaal heeft gemaakt, in welk land en onder welke omstandigheden.


counting-flowers-cambodja_square_polIn 2007 zegde ze haar baan op om meer te gaan reizen en iets te doen met de ontmoetingen die ze had gehad, ze opende een webshop waar de sjaals van deze wevers te koop zijn onder de naam Counting Flowers. Een online winkel waar de sjaals waar zij tijdens haar reizen zo van onder de indruk was voor iedereen toegankelijk maakt. Ze helpt nu op een heel andere manier dan voorheen , met het runnen van een winkel. Haar onderneming heeft wel allereerst een sociale missie en is dus een echte social enterprise. Het idee is eigenlijk heel simpel: jij een mooie sjaal, zij een betere toekomst. 


Niet zomaar een sjaal
De sjaals komen uit verschillende landen, met verschillende tradities en politieke achtergronden. Dat maakt élke sjaal uniek, net zo uniek als de wevers ervan. Er zijn sjaals uit Atis Fanm waar een groep vrouwen uit Matènwa, een plattelandsdorp in de bergen op la Gonave, een eiland voor de kust van Haïti werkt in een kunstenaarscollectief om zo de extreme armoede te ontstijgen (bekijk hier de collectie). Maar er zijn ook sjaals van zigeunerinnen die zich bevinden rond Faisalabad, op het Pakistaanse platteland en in de Thar woestijn. Zij weven van een mengsel van wol en zijde in traditioneel Pakistaanse patronen (bekijk de collectie). En zo zijn er nog veel meer verre oorden waar sjaals met bijzondere details vandaag komen. 


“Wij verkopen bijvoorbeeld handgemaakte sjaals van yakwol uit Nepal, gemaakt van het zachte onderhaar van de yak, een hooglandrund die leeft in de Hymalaya. Dat kun je echt nérgens anders in Nederland kopen.” 


Weven voor de Nederlandse markt 
Elike koopt de sjaals in bij kleinschalige organisaties en weeffamilies die werken in kansarme gebieden als Cambodja, Laos, Nepal en Bolivia. Allemaal mensen die ze persoonlijk heeft ontmoet en waar ze zelf mee onderhandelt. In eerste instantie neemt ze een paar samples af om te kijken of de sjaals in de smaak vallen bij de Nederlandse consument. Met deze samenwerkingen breidt ze voor de makers het aantal afnemers flink uit en zorgt ze ervoor dat de bijzondere sjaals van ver in Nederland gemakkelijk te verkrijgen zijn. Je bestelt heel makkelijk in de webshop waarna de sjaals vanuit een sociale werkplaats in Nederland worden verzonden. Een paar dagen later loop je dan met een unieke, door en door sociale sjaal om je hals. 


weven_pol


Business
Het blijft wel business. Er kunnen niet op voorhand beloftes worden gedaan aan de wevers, de sjaals moeten namelijk goed passen in de Nederlandse markt. Het is een verfijnde samenwerking tussen de makers en de Nederlandse dragers, want alhoewel de sociale impact primair is, de sjaals moeten wel worden verkocht om de boel draaiend te houden. 


"In sommige dorpen waar nog traditionele familie- banden gelden, brengen we echt iets teweeg. Omdat de vrouwen ineens meer geld verdienen met hun weefwerk, besluiten de mannen het eten te koken. "


Maatschappelijke impact
De winst die ze maken wordt voor 100% geïnvesteerd in onderwijsprojecten. Zo is de maatschappelijke impact dus dubbel zo groot. Niet alleen de makers van de sjaals varen wel bij de samenwerking, maar ook het onderwijs in de samenwerkende landen. Uiteraard worden de medewerkers van Counting Flowers betaald voor hun werkzaamheden, maar de winst gaat naar de landen waar de sjaals vandaan komen. Meer vraag naar de sjaals van leidt tot meer werk voor de makers, meer werk betekent meer geld om hun levenssituatie en die van hun familie te verbeteren. Een sjaal voor jou betekent dus voor iedereen winst!


kantha_square_polHet gaat goed met Counting Flowers, naast de Nederlandse webshop is er ook een voor de Engelse consument gekomen. Per seizoen worden er zo'n tweehonderd sjaals verkocht. Niet alleen aan particulieren, ook aan bedrijven. Een leuk idee voor de wevers om een Nederlands bedrijf te voorzien van hun sjaals. En er kunnen cadeaubonnen worden gekocht, zodat je iemand zelf kunt laten kiezen uit de verschillende soorten, kleuren en materialen. 


yak_square_polDe winter komt eraan
Dus. Mocht je voor de komende maanden op zoek zijn naar een warme sjaal met een goed verhaal, of iemand een bijzonder cadeau willen geven. Neem dan eens een kijkje op de webshop van Counting Flowers en lees de verhalen van de makers overal ter wereld! 


 


Meer lezen over social enterprises?
Bekijk hier de vorige afleveringen


Aflevering 1 – Ruud & Edvard van Taxi Electric
Aflevering 2 – Mathijs & Patrick van Zorgvoorelkaar
Aflevering 3 - Sjoerd en Ronald van Specialisterren 
Aflevering 4 – Fer & Arno van De Prael 
Aflevering 5 – Mark & Tiemen van Roetz-Bikes
Aflevering 7 – Maurits & Camille van WakaWaka


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •