Artikelen

Een ongemakkelijke waarheid

Nederland is de op een na slechtst presterende advanced economy als het gaat om duurzaamheid. De klimaatwet is gelukkig een eerste stap in de goede richting. Maar ook sociaal ondernemers en burgers komen in actie. Lees het in Zaken die je raken.

Gepubliceerd op 3 juli 2018

Deze week staat hoofdstuk 7 uit Zaken die je raken in de spotlights.

Vorige week werd de eerste Klimaatwet officieel gepresenteerd. Hierin staat dat de Nederlandse CO2-uitstoot in 2050 met 95% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990. Dan is Nederland dus zo goed als klimaatneutraal. Ook staat in de wet dat we tegen die tijd alle energie duurzame opwekken. Eindelijk een stap in de goede richting! Want al in 1991 werd in de film Climate of Concern duidelijk dat onze energievretende manier van leven onontkoombare gevolgen heeft voor het klimaat.  Door de toenemende consumptie van fossiele brandstoffen stijgt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en die zorgt weer voor opwarming van de aarde. Dit betekent: smeltend ijs, een stijgende zeespiegel, gebieden die verdrogen, onbewoonbare gebieden met uiteindelijk enorme verstrekkende gevolgen voor mens, dier en milieu. Best een ongemakkelijke waarheid.

 

‘’Op de mondiale ranglijst van het World Economic Forum is Nederland, na Japan, de op een na slechtst presterende advanced economy als het gaat om duurzaamheid.’’ - Zaken die je raken

 

De burger aan het roer

Sociaal ondernemers en burgercoöperaties zien deze ongemakkelijke waarheid gewoon onder ogen en komen in actie voor een duurzame economie. In Nederland zijn inmiddels bijna vierhonderd energiecoöperaties actief die het heft in eigen hand hebben genomen; groepen burgers en kleine bedrijven die met en voor elkaar duurzame energie opwekken. Een van die coöperaties is Texelenergie, die groene stroom levert op het eiland (en elders). Met meer dan drieduizend leden (20% van de inwoners van Texel) streven ze ernaar om in 2020 volledig Co2-neutraal te zijn. Of neem De Schooldakrevolutie, een initiatief van Urgenda en sociale onderneming Sungevity. Zij hebben de ambitie om alle schooldaken te bedekken met zonnepanelen. Dit willen ze bereiken door een fonds op te zetten, waardoor alle scholen tegen een lage rente de volledige investering kunnen bekostigen.

 

‘’Als drieduizend scholen een zonnesysteem hebben, zou dat de energiekosten doen dalen met dertig miljoen euro, worden negenhonderd fte’s aan werkgelegenheid gecreëerd en komen negenhonderdduizend scholieren in aanraking met duurzame energie.’’ - Zaken die je raken

 

Daarnaast zijn er nog steeds ongeveer 1,5 miljard mensen die helemaal geen toegang hebben tot elektriciteit. Dat hebben ze ook niet nodig, volgens de oprichters van Rural Spark: er is namelijk zonne-energie! Bij Rural Spark kunnen mensen materialen huren waarmee ze energie kunnen opwekken die ze vervolgens weer kunnen verkopen aan dorpsgenoten. Een lokale energieleverancier kan zo gemiddeld vijftien andere huishoudens van energie voorzien.

 

Pioniers op weg naar innovatie

Maar er zijn nog veel meer pioniers die de weg plaveien naar innovatie, zoals Vandebron, Ecopower, Rescoop.eu, Zonnepanelendelen.nl, Barefoot Power, D-light, Tri-Vizor en Taxi Electric.Benieuwd hoe zij dat doen, welke impact zij creëren en hoe jij kan helpen? Lees het zesde hoofdstuk van Zaken die je raken. Koop het voor jezelf of geef het kado aan iemand die gelooft in actie!

 

#energietransitie #duurzameenergie #klimaat

Zaken die je raken_header.png

trefwoorden:

burgercooperaties duurzaamheid duurzameeconomie energietransitie klimaatwet sociaalondernemers

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •