Artikelen

De 9 boekentips van YouBeDo voor een fijne winter

Het wordt kouder en grauwer buiten, tijd om warm binnen op de bank te ploffen met een warme chocolademelk en een goed boek. In samenwerking met YouBeDo zetten wij een aantal boeken voor wereldverbeteraars op een rij. Of ze nou voor jezelf zijn, of als cadeautje voor een ander met de feestdagen, zo kom je goed de winter door.  

Gepubliceerd op 23 november 2021

YouBeDo.com verkoopt dezelfde boeken (4 miljoen titels) voor dezelfde prijzen en onder dezelfde voorwaarden als andere boekenaanbieders. Terwijl je dezelfde prijs betaalt, gaat 12% van je aankoopbedrag naar een goed doel zonder dat het je iets extra’s kost. Op deze manier draag je samen met YouBeDo bij aan een betere wereld. 

> Bezorgde brieven - Jan Terlouw, Marjan Minnesma
Twee bondgenoten, twee stemmen die oproepen in actie te komen om de wereld van onze kinderen leefbaar te houden. In dit brievenboek beschrijven Marjan Minnesma en Jan Terlouw hun zorgen over de steeds snellere klimaatverandering, over de bedreigingen van de natuur en de mensheid. Maar het zijn geen doemberichten die ze elkaar sturen. Met veel kennis van zaken komen ze met mogelijke en haalbare oplossingen, alternatieven die milieuvervuiling kunnen tegengaan, nieuwe energiebronnen, een andere aanpak van de problemen dan tot nu toe. Bezorgde brieven is de aanstekelijke, inventieve en uitdagende briefwisseling tussen twee gedreven mensen die het opnemen voor hun kinderen en kleinkinderen en willen laten zien hoe het klimaat een allesbepalende rol speelt voor een leefbare toekomst. 

> De goede voorouder - Roman Krznaric, Henk Moerdijk​​​​​​
De grote problemen van onze tijd gaan allemaal terug op één ding: we denken alleen aan de korte termijn. Dat denken koloniseert de toekomst. Je ziet het in het bedrijfsleven, de politiek en het persoonlijk leven. Zo ontstaat steeds meer ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen en nemen existentiële dreigingen toe. We staan aan de rand van de afgrond. Toch is er hoop, volgens Roman Krznaric. Om goede voorouders te worden moeten we onder meer onze economie en politiek radicaal omvormen – een enorme opgave. Maar onder die ambitieuze doelen ligt iets wat we zelf kunnen doen: onze kortzichtigheid inruilen voor langetermijndenken. Krznaric onthult zes praktische manieren om onze hersenen hierin bij te scholen. Dan verschuiven we de loyaliteit van onze eigen generatie naar de hele mensheid, en kunnen we onze planeet en onze toekomst redden. De belangrijkste vraag die we onszelf moeten stellen is: ‘Zijn we een goede voorouder?’  

> Impact - Marian Spier​​​​​​
In 'Impact' kijkt Spier terug op haar zakelijk leven tot nu toe en deelt ze haar levenslessen. Van durven vragen om wat je wilt, luisteren naar je intuïtie en omgaan met vooroordelen, tot haar visie op leiderschap, rolmodellen, het ontwikkelen van levensstrategieën en het vinden van balans tussen werk en privéleven. Spier deelt de vele levenslessen die ze in haar carrière geleerd heeft. Van de lessen van haar ouders tot die van zakelijke mentoren, haar tribe – zoals Marian haar netwerk noemt – en de vele ontmoetingen met mensen tijdens haar werk in Nederland en het buitenland. Ze gaat in gesprek met leiders die haar inspireren, zoals Harriette Verwey en Joop van den Ende, en vertelt over haar eigen leven: haar jeugd in Suriname, de eerste jaren alleen in Nederland en over hoe ze zich ontwikkelde tot een succesvol sociaal ondernemer. 

> 4000 weken - Oliver Burkeman​​​​​​
De gemiddelde levensduur van een mens is absurd, belachelijk, beledigend kort. Als je aanneemt dat je tot je tachtigste zult leven, dan heb je net iets meer dan vierduizend weken de tijd om er iets van te maken. Helaas is dit tegenwoordig lastiger dan ooit: we zijn drukdrukduk, staren ons blind op productiviteit en zoeken naar zingeving in onze vakanties. Maar ondertussen zijn we een belachelijk groot deel van ons leven gehaast en gestrest. Tijd voor een nieuwe visie op tijd! In '4000 weken' laat Burkeman zien hoe je een betekenisvol leven leeft waarin je de eindigheid omarmt. Het resultaat: een totaal andere beleving van tijd, waardoor je bewust en met plezier jouw 4000 weken kunt benutten.  

> En pan plaat planeet - Anna Jones, Mariëlle Steinpatz
In Een pan plaat planeet laat Anna Jones je zien hoe je gerechten maakt die goed zijn voor jou, je portemonnee en voor de planeet. Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken (Kookpan / Koekenpan / Bakplaat / Snel), met ruim 150 recepten voor goedgevulde bakplaten, eenpansmaaltijden en supersnelle doordeweekse diners. Met gerechten als Perzische noedelsoep; Koreaanse pannenkoeken met wortel en sesam; Afrikaanse pindastoofpot; gebakken dahl met zoete aardappel en tamarinde en gekarameliseerde uientaart met halloumi, munt en citroen. En dat alles met toegankelijke en betaalbare ingrediënten en een manier van eten die goed is voor de planeet. 

> Atlas van de klimaatverandering - Dan Hooke (kinderboek non-fictie <12jr)
Actueel en urgent boek over klimaatverandering. Welke landen stoten het meeste CO2 uit? Welke steden krijgen te maken met de zeespiegelstijging? Hoe ziet het poolijs er over tien jaar uit? En welke landen maken op een slimme manier gebruik van duurzame energiebronnen? Begrijp de oorzaken van klimaatverandering, van fossiele brandstoffen en landbouw tot mode. Bekijk de impact van klimaatverandering, zoals opwarming van de aarde en extreem weer. En ontdek wat jij kunt doen om de impact van klimaatverandering te verminderen. Deze unieke atlas is perfect leesvoer voor alle (jonge) klimaatactivisten: boordevol feiten en cijfers en met meer dan 30 kaarten. 

> Het happy 2050 scenario - Babette Porcelijn
Hoe creëren we een veilige, stabiele wereld waarin we elkaar een welgemeend happy 2050 kunnen wensen? Dat is de vraag waarnaar Babette Porcelijn nieuwsgierig onderzoek deed. Het happy 2050 scenario is het resultaat; een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een geïnspireerde crew, een integer beleid, eco-positieve productie zonder verborgen impact, een gezonde economie en gelijke kansen op welzijn voor iedereen. Babette diept deze fundamenten van geluk uit en legt hun samenhang bloot. Zo ontstaat een helder overzicht van alles waarmee we aan de slag kunnen voor een happy 2050. Wij zijn de crew van de planeet en dit is ons handboek. Let’s go!  

> Maak ruimte - Juul Martin, Ronald Jansen, Cindy Cloin, Jaqueline Reit
Natuurlijk wil je als leider ruimte maken voor je mensen, en zeg je dat je het doet, maar of dat ook lukt? Zonder dat je het door hebt zit jouw organisatiestructuur of -cultuur je mensen soms in de weg. Of nog erger: jij zit zelf in de weg zonder dat je het doorhebt. En dat maakt dat je er samen niet alles uit kunt halen. Zonde. Hoe maak je dan wél ruimte en waar maak je dan precies ruimte voor? Om dit te onderzoeken sprak Juul Martin met tientallen topleiders, van de internationale filmwereld tot het voetbalstadion en van de overheid tot de internationale retail. De conclusie: Als het je lukt om meer ruimte te maken voor erkenning, creativiteit, autonomie en andere wezenlijke behoeftes dan krijg je van je mensen en teams veel meer terug: hun hele hebben en houden. En dan gaat het lekker lopen, leid je relaxter en gaan je mensen shinen.  

> Fundamentals for a new economy - Kees Klopm, Shinta Oosterwaal
In ‘Thrive. Fundamentals for a New Economy’, Kees Klomp and Shinta Oosterwaal provide insights into alternative approaches to economics that are sustainable and just for both society and the planet in the long term. In twenty-four essays, internationally renowned economic thinkers like Kate Raworth, Charles Eisenstein, Clair Brown, Helena Norberg-Hodge and Daniel C. Wahl, share the alternatives that are available to us, such as doughnut economics, wellbeing economics, common good economics, regenerative economics, buddhist economics, commons economics, local economics, bioregional economics, indigenous economics and degrowth economics. Each of these approaches provides a realistic and enticing vision of a thriving future. ‘Thrive’ offers readers the fundamentals for a new economy that is rooted in the well-being of humanity and of our planet. This book is a must-read for anyone in search of economic perspectives that contribute to a flourishing world.


Bekijk de website van YouBeDo voor nog veel meer goede boeken. Veel leesplezier! 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •