Artikelen

De nieuwe helden

"Ik wil jullie iets vertellen waar ik waanzinnig enthousiast over ben. Het gaat over maatschappelijke vernieuwing, over innovatie en over ondernemen om de wereld te verbeteren. Ik heb het over social enterprises. En over het platform Social Enterprise..

Gepubliceerd op 12 februari 2013

willemijn_verloop"Ik wil jullie iets vertellen waar ik waanzinnig enthousiast over ben. Het gaat over maatschappelijke vernieuwing, over innovatie en over ondernemen om de wereld te verbeteren.
Ik heb het over social enterprises. En over het platform Social Enterprise NL, dat ik vorig najaar met een geweldig team ben gestart.
Ik zie grote kansen voor Nederland en voor social enterprises. Want wij Nederlanders zijn bij uitstek een volk dat beschikt over het DNA voor sociaal ondernemerschap: we zijn innovatief, ondernemend en maatschappelijk betrokken.

En Nederland heeft de social enterprises hard nodig, want steeds vaker vallen maatschappelijke aspecten tussen wal en schip. Ik verwacht dat deze nieuwe sector zich de komende jaren verdubbelt in Nederland. Daarmee zal niet alleen grote maatschappelijke impact worden gecreëerd, maar vinden ook innovaties plaats die ons leiden naar een gezondere economie.
Ik heb nog wel een probleem. De term social enterprise is nog vrijwel onbekend in ons land, terwijl het buiten onze grenzen al bijna een household begrip is. Dat moeten we in Nederland veranderen, want herkenning zorgt ook voor erkenning.

Laatst nog stond ik op een borrel en probeerde met enige moeite een oude schoolvriend uit te leggen waar ik mee bezig was. En dat social enterprise niet hetzelfde betekent als MVO. Er is namelijk een groot verschil tussen bedrijven met een stevige MVO-agenda en een social enterprise. Dat zit ‘m vooral in de intentie. Commerciële bedrijven die invulling geven aan MVO doen dat erbij, het is geen core-business. Financiële winstmaximalisatie is het hoogste streven.
Bij een social entrepreneur ligt dat anders, daar is financiële winst een middel om de maatschappelijke impact te vergroten. Deze ondernemende koplopers willen sociale-, culturele en milieuproblemen oplossen door te ondernemen. Een nieuwe groep helden die met hun onderneming de wereld wil verbeteren.

Daarom heeft Social Enterprise NL deze website: ‘Iedereen Winst’ gelanceerd. Om zoveel mogelijk mensen uit te leggen wat er zo bijzonder is aan social enterprises en waar je ze kunt vinden. We willen dat steeds meer mensen enthousiast raken over deze ondernemers die voor iedereen winst creëren. Want het zijn de voorlopers van een nieuwe economie. En dan hoop ik van harte dat de term social enterprise op een volgende borrel wel allerlei bellen doet rinkelen. Social enterprises? Die creëren toch voor iedereen winst? Daar verheug ik me op!”

Willemijn Verloop
februari 2013

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •