Artikelen

De jeugd heeft de toekomst. Of toch niet?

Sociaal ondernemers komen met oplossingen waardoor jongeren die anders als 'verloren' zouden worden beschouwd, toch een rol hebben in de samenleving. Benieuwd hoe ze dat doen? Lees het in hoofdstuk 2 van Zaken die je raken.

Gepubliceerd op 29 mei 2018

Deze week lichten we een nieuw hoofdstuk uit van het recent verschenen boek Zaken die je raken van de auteurs Willemijn Verloop, Mark Hillen en Kaat Peters. In Hoofdstuk 2 vertellen we over sociaal ondernemers die met oplossingen komen waardoor jongeren die anders als ‘verloren’ zouden worden beschouwd, toch een rol hebben in de samenleving. De inzet van deze sociaal ondernemers verbindt en hun impact gaat inmiddels voorbij aan de eigen activiteiten.

 

Veel jongeren wacht een prachtige toekomst en zij doen hun best om bij te dragen aan een fijnere wereld. Maar niet met iedereen gaat het goed. Wereldwijd groeien 155 miljoen kinderen vertraagd door een gebrek aan voedsel. En ook in Nederland en België bestaat er armoede. Wist je bijv. dat 12 procent van de Nederlandse jongeren onder de wereldwijd gedefinieerde armoedegrens leeft. En dat 1 op de 8 kinderen zonder ontbijt op school komt? Dit leidt tot ‘problemen thuis’, kansen problematiek en school en werkuitval. Terwijl het juist zo belangrijk is dat iedereen meedoet en bijdraagt aan de samenleving. Want: iedereen werk, is iedereen winst.

 

Jongeren opleiden tot ‘koekeloerders’

Gelukkig komen sociaal ondernemers met oplossingen waardoor jongeren die anders als ‘verloren’ zouden worden beschouwd, toch een rol kunnen hebben in de samenleving. Zij kijken naar deze problematiek en zoeken oplossingen voor jongeren die een risico lopen uit het systeem te vallen. Zoals Nelis Company, zij leiden ‘moeilijke’ jongens op tot ‘koekeloerders’, glazenwassers. Klimmen op de ladder naar succes, een mooie metafoor. Of Heilige Boontjes, die zich richt zich op jongeren die in aanraking zijn geweest met politie of justitie en deze jongeren opleiden tot barista. Bij CRE8 hoor je het gezoem van 3D printers en lasersnijders, hier leren jongeren technische skills door het het maken 3D producten die in de webshop worden verkocht.

‘’Ik geloof heilig in de oude zegswijze: van je fouten moet je leren. Maar dan moet je wel de kans krijgen!’’- Rodney van den Hengel, Heilige Boontjes

 

Nog meer kansengevers

Maar er zijn nog veel meer sociaal ondernemers die jongeren een kans willen geven, zoals ook Prins Heerlijk, Binthout, De Prael, The Colour Kitchen, Cultureghem, Konekt, Beestig Wijs en Rising You. Meer over deze kansengevers lees je in tweede hoofdstuk van van Zaken die je raken. Koop het voor jezelf of geef het kado aan iemand die ook gelooft in actie!

#kansengevers #iedereenwerkiedereenwinst #zakendiejeraken #inclusievesamenleving

Zaken die je raken_header.png

trefwoorden:

arbeidsparticipatie boek iedereenwerkiedereenwinst inclusief jongeren kansengevers willemijnverloop zakendiejeraken

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •