Artikelen

Buy Social Blog: Provincie Noord-Brabant en Specialisterren

Samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is bij de Provincie Noord-Brabant niks nieuws. De sociale onderneming Specialisterren is bij de Provincie Noord-Brabant ook actief in het kader van sociaal inkopen.

Gepubliceerd op 17 mei 2016

Samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is bij de Provincie Noord-Brabant niks nieuws. Door de hele organisatie werken mensen met fysieke beperkingen. Mensen met een psychische beperking waren echter vooral werkzaam in beroepen voor lager opgeleiden zoals schoonmaak- of cateringfuncties. Daar is met de komst van de autistische software testers van Specialisterren verandering in gekomen.

Onbekend maakt onbemind
Dorian Meijs, medewerkster van de afdeling Informatiemanagement & ICT en verantwoordelijk voor het ICT testcentrum van de Provincie Noord-Brabant, kent als geen ander de speciale kwaliteiten van autisten. Haar zoon van inmiddels 19 jaar is autistisch. Zij volgde al enkele jaren enkele partijen die begonnen te werken met autisten voor het testen van software en ICT. Zeer interessant voor de provincie, maar hoe zouden haar collega's dat zien? Meijs besloot een bijeenkomst te organiseren voor de ICT afdelingshoofden en andere relevante personen binnen de provincie om bewustzijn over de mogelijkheden en daarmee de kans op succes te vergroten. "Eén van de voordelen van een partij als Specialisterren is dat zij heel efficiënt werken. Niet alleen omdat de autistische testers een bovengemiddeld concentratievermogen en oog voor detail hebben maar ook omdat er veel minder verloop is. Die continuïteit is prettig," aldus Meijs.

Meijs geeft aan dat het belangrijk is dat organisaties, ver voordat een inkooptraject van start gaat, niet alleen op de hoogte zijn van het bestaan van relevante sociale ondernemingen maar ook weten hoe ze werken en waar hun toegevoegde waarde zit. "Je moet er wel voor open staan. Vaak is er van tevoren toch wat scepsis en denken mensen dat het allemaal lastig is. Door te laten zien hoe het werkt en waar de win-win zit, verandert dat."

Aanpassingen in het aanbestedingstraject
Dat draagvlak is bijvoorbeeld belangrijk als het aanbestedingstraject aangepast moet worden om sociale ondernemingen mee te kunnen laten bieden. In het geval van de Provincie Noord-Brabant was dit nodig omdat social enterprises niet altijd hetzelfde werken als de reguliere testpartijen. Voorheen moesten partijen bijvoorbeeld alle bestaande (test) functie-profielen in huis hebben om zich te kunnen kwalificeren voor de aanbesteding van de provincie. Maar een partij als Specialisterren levert geen testmanagers of consultants en zou daardoor direct al afvallen. Meijs en het inkoopteam hebben toen het kwalificatieproces veranderd zodat partijen zich per functieprofiel konden inschrijven. Daarnaast voegde Meijs in overleg met inkoop 'MVO' als inkoopcriterium toe. Voor deze wijzigingen was er medewerking van verschillende personen uit de organisatie nodig. "Iedereen binnen het inkoopteam was bereid om mee te denken hoe we ervoor konden zorgen dat zulke partijen mee konden bieden."

Wees expliciet als je het hebt over 'MVO'
Hoewel Meijs tevreden is over de aanpassingen in het aanbestedingstraject, ziet ze nog ruimte voor verbetering rond het inkoopcriterium 'MVO'. Tijdens het proces werd duidelijk dat de Provincie in de uitvraag hierover niet voldoende duidelijk over was geweest want de deelnemende bedrijven bleken het begrip op verschillende wijze te interpreteren. Het ging de Provincie met name om een positieve bijdrage aan de maatschappij op menselijk vlak, bijvoorbeeld door te werken met autisten, en in dit geval minder om maatregelen op milieu gebied. Omdat niet alle partijen dit voldoende begrepen hadden, werd vergelijken op dit punt lastiger.

Win-win
De provincie werkt nu ruim een jaar samen met Specialisterren. Meijs is blij met hen als toeleverancier. "Wat ze gewoon heel goed doen, is mensen in hun kracht zetten. Door voor hen de juiste werkomstandigheden te creëren kunnen zij heel goed werk afleveren en hoeven ze niet thuis te zitten met bijvoorbeeld een Wajong uitkering. Als klant hoef je zo zelf geen aanpassingen te doen maar krijg je wel uitstekende kwaliteit. Dat is toch win-win?"

Tips van Provincie Noord-Brabant:

  • Creëer draagvlak intern, bijvoorbeeld door een bijeenkomst te organiseren met alle relevante personen.
  • Wees expliciet over de maatschappelijke impact die je wilt creëren. Alleen een term als 'MVO' is niet helder genoeg en maakt vergelijken tussen verschillende potentiële toeleveranciers niet makkelijk.
  • Verken voordat het inkooptraject van start gaat, welke sociale ondernemingen mogelijk matchen met de inkoopvraag. En zorg ervoor dat je weet hoe ze werken en waar hun toegevoegde waarde zit.

 

Benieuwd naar andere praktijkvoorbeelden van maatschappelijk inkopen en tips? Lees 'Impact door inkoop' met cases van NS Stations, Sodexo en Rabobank Dommelstreek.

Buy Social, excelleren in MVO.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •