Artikelen

Buy Social B2B event voor groot Amsterdam

Tijdens Buy Social Event georganiseerd door de gemeente Amsterdam en Social Enterprise NL maakten Amsterdamse bedrijven met interesse in maatschappelijke inkoop kennis met diverse sociaal ondernemers. Het doel van het event: meer impact door inkoop.

Gepubliceerd op 7 juli 2016

Gemeente Amsterdam en Social Enterprise NL: meer impact door inkoop #BuySocialNL

Eerste B2B event voor sociaal inkopen regio Amsterdam

De gemeente Amsterdam en Social Enterprise NL organiseerden op 24 juni een inspirerend Buy Social Event. Amsterdamse bedrijven met een interesse in maatschappelijke inkoop maakten tijdens het event op de Hogeschool van Amsterdam kennis met de producten en diensten van diverse sociaal ondernemers. Het doel van de dag: meer impact door inkoop.

De sector maakt momenteel een onstuimige groei mee. Willemijn Verloop van Social Enterprise NL presenteerde de resultaten van de jaarlijkse Social Enterprise Monitor: de werkgelegenheid bij sociaal ondernemers nam in 2015 toe met maar liefst 24%. Ellen Oetelmans gaf namens de gemeente Amsterdam een toelichting op het Actieprogramma Sociaal Ondernemen: Amsterdam wil dé plek worden voor sociaal ondernemen. De gemeente wil meer inkopen bij sociaal ondernemers om zo samen te werken aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. De gemeente wil graag samen met betrokken partijen onderzoeken hoe sociaal ondernemen gestimuleerd kan worden, zodat zowel de gemeente als het bedrijfsleven meer zaken doen met sociaal ondernemers.

Matchen van vraag en aanbod
Op de bijeenkomst werden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. RAI Amsterdam inspireerde de zaal met hun samenwerking met Greenfox. Greenfox werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit bleek een samenwerking die niet alleen prettig bijzonder was, maar ook ruim 3.000 ton CO2 én 150.000 euro besparing opleverde. Vervolgens pitchten zowel de deelnemende bedrijven PwC, ABN Amro, HvA/UvA, RAI Amsterdam, ING en Ymere als de deelnemende sociaal ondernemers Fifteen, BAS energie, Schoongewoon, Geschenk met verhaal, Swink webservices, Specialisterren,  Cordaan, Shoot Media Lab en Zone3. Ieder deed een aantal bruikbare contacten op en er hebben inmiddels verschillende kansrijke vervolggesprekken plaatsgevonden. 

Wat is een social enterprise?
Een social enterprise of sociale onderneming heeft primair een maatschappelijke doelstelling (het aanpakken van problemen op het gebied van gezondheid, milieu, armoede, arbeidsparticipatie en/of sociale cohesie), levert diensten of producten en is daarmee financieel zelfvoorzienend. Sociale firma’s zijn ook sociale ondernemingen en richten zich primair op arbeidsparticipatie.

Als bedrijven en overheden diensten en producten afnemen bij sociale ondernemingen en/of sociale firma’s kunnen deze hun omzet en impact vergroten. De inkopende organisaties leveren daarmee een bijdrage aan een betere wereld. 

De Hogeschool van Amsterdam beschikt over het onderzoekslab Social Entrepreneurship, dat verschillende aspecten van sociaal ondernemen met onderzoek zal volgen.

Neem voor meer informatie over het event of Buy Social  contact op met Bart Krull: bart@social-enterprise.nl.

Neem voor meer informatie over het actieprogramma contact op met Ellen Oetelmans: e.oetelmans@amsterdam.nl

trefwoorden:

buy social

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •