Artikelen

Autodelen steeds populairder

Sharing economyDe sharing economy, ofwel 'deeleconomie' wint razendsnel aan populariteit. Als dat zo door gaat wordt 'bezit' binnen no time een achterhaald begrip. In de deeleconomie ga je op vakantie met de auto van een stadgenoot, lease je je spijker..

Gepubliceerd op 17 juli 2013

Sharing economy
De sharing economy, ofwel 'deeleconomie' wint razendsnel aan populariteit. Als dat zo door gaat wordt 'bezit' binnen no time een achterhaald begrip. In de deeleconomie ga je op vakantie met de auto van een stadgenoot, lease je je spijkerbroek en leen je de grafische rekenmachine van een student  in de buurt. Verschillende social enterprises maken deel uit van deze beweging van delen en ruilen. Zij maken het mogelijk online te zien wat er bij jou in de buurt allemaal te lenen en te ruilen is. 


Autodelen
Martin Voorzanger merkte in de file op dat er in 85 van de 100 auto’s maar één persoon zit. Hij ontwierp een app om met elkaar te carpoolen of mee te rijden: Toogethr. Handig voor de mensen zonder auto, handig voor mensen die met elkaar van gedachten willen wisselen tijdens een autoritje én beter voor milieu. Tijdens de afgelopen zomerfestivals Pinkpop, Oerol en Defqon.1, waar Toogethr een samenwerking mee is aangegaan, gaf 25% van de 800 app-gebruikers aan succesvol een rit te hebben kunnen delen. De meeste gebruikers geven aan het sociale aspect het belangrijkst te vinden, naast het besparen van kosten en het gemak. 


Ook Henry Mentink zag dat z'n buurt dichtgroeide met auto's die het grootste gedeelte van de tijd stilstaan. Zijn social enterprise MyWheels maakt het mogelijk om je auto -voor kortere of langere tijd- te verhuren en zo aan je 'stilstaande' auto te verdienen. Een kijkje op de site doet je gelijk dromen: het aanbod varieert van oud blik tot de nieuwste modellen en van kleine boodschappenwagentjes tot compleet ingerichte campers. Datzelfde geldt voor Snappcar, een andere social enterprise die het online verhuren van andermans auto mogelijk maakt. Iedereen kan overigens met een gerust hart op pad: de verzekering is ook nog eens geregeld. 


Zomervakantie 
Sommige mensen hebben gedurende het hele jaar twee auto's nodig maar trekken er 's zomers op uit met het vliegtuig of op de fiets. Anderen reizen het hele jaar met het openbaar vervoer maar willen graag met de auto volgeladen op reis. Social enterprises zoals MyWheels, Snappcar en Toogethr zorgen ervoor dat je gemakkelijk deel kunt nemen aan de deel-, leen- en ruiltrend en tijdens de zomervakantie zo mobiel bent als je zelf wilt.


Deze trend is niet alleen sociaal -je spreekt nog eens iemand uit je buurt-, het is ook nog eens hartstikke duurzaam: maar liefst 1/8ste van alle CO2 uitstoot wordt geproduceerd door de productie en consumptie van goederen. Ga eens op reis met (de auto van) een ander! Iedereen winst!  

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  •