Artikelen

Amsterdam tweede deeleconomie ter wereld

Amsterdam is maandagavond officieel uitgeroepen tot Sharing City, een initiatief om de stad als deeleconomie op de kaart te zetten. Amsterdam is daarmee de allereerste stad in Europa waar de deeleconomie met gemeentelijk beleid zal worden ..

Gepubliceerd op 4 februari 2015

Amsterdam is maandagavond officieel uitgeroepen tot Sharing City, een initiatief om de stad als deeleconomie op de kaart te zetten. Amsterdam is daarmee de allereerste stad in Europa waar de deeleconomie met gemeentelijk beleid zal worden ondersteund. Ook wereldwijd is Sharing City een bijzonder project, alleen het Zuid-Koreaanse Seoul ging voor. 

Binnen een deeleconomie staat niet het bezit van goederen, maar het delen en collectief consumeren centraal. Bekende voorbeelden zijn SnappCar, voor het huren van de auto van een buurman en het Amsterdamse Konnektid, waarbij mensen elkaar onderling vaardigheden aanleren en Thuisafgehaald, waarbij buurtgenoten maaltijden delen. (Bekijk onderaan de pagina welke deelplatforms er zijn aangesloten bij Social Enterprise NL)

Volgens Konnektid-oprichter Michel Visser wordt zijn dienst gebruikt voor 'het leren van Engels, voor het maken van een website, maar ook voor het leren van nieuwe gerechten uit bijvoorbeeld de Thaise keuken'.

Wethouder Kajsa Ollongren (D66, Economie) ziet het helemaal zitten: '"Het is een enorme kans, dat je niet alles zelf hoeft te hebben maar deelt met anderen. Dat past gewoon goed bij Amsterdam. Vandaar dat we bekend willen staan als sharing city."

snappcar_impactImpact
Social enterprise SnappCar bracht vlak na het uitroepen van de stad als Sharing City een impactrapport uit dat voor het eerst aantoont dat peer2peer autodelen daadwerkelijk leidt tot meer sociale contacten en meer betrokkenheid en bereidheid bij mensen om te helpen en te delen. Hun onderzoek bevestigt dat autodelen daadwerkelijk bijdraagt aan de sociale cohesie in wijken, dorpen en steden. Lees meer >

What's next?
Vorige week waren verschillende deelinitiatieven te gast bij de Tweede Kamerleden van de PvdA om het te hebben over de toekomst van de deeleconomie en de rol die de politiek daarin zal spelen. Behalve veel mooie ontmoetingen levert de enorme groei van het aantal 'delers' namelijk ook veel vragen op. Initiatieven als Uberpop en Airbnb zetten bestaande banen op de tocht.

sharing_peerbyPieter van de Glind (Share NL):  "De deeleconomie groeit als kool. Het is goed om te zien dat de politiek in veel opzichten enthousiast is over de opkomende deeleconomie, maar andersom haar ogen niet sluit voor de uitdagingen die de ontwikkeling onze samenleving voorlegt. Bijvoorbeeld op het gebied van belasting en arbeidsverhoudingen. Ook vanuit shareNL werken wij op deze manier graag mee aan het ontwikkelen van de deeleconomie." 

Deelplatforms aangesloten bij Social Enterprise NL: Thuisafgehaald, Peerby, KonnektidSnappCar, MyWheels, WeGo, Croqqer & Jipio

---
Meer weten?
* Lees hier meer over de uitdagingen van de deeleconomie volgens Share NL.
* Bekijk hier het item over Amsterdam Sharing City van AT5.
* Lees hier de gastblog 'Elize koppelde thuiskok Rebecca aan haar moeder'

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •