Artikelen

50 stemmen: Martien Kromwijk over sociaal ondernemerschap

In het 50 stemmen-project laten we jóu aan het woord over sociaal ondernemer- schap en geven we je een podium om te vertellen wat sociaal ondernemerschap voor jou betekent. #16: Martien Kromwijk (De Zuiderling) Be the change you wish….Het motto.

Gepubliceerd op 9 juli 2014

In het 50 stemmen-project laten we jóu aan het woord over sociaal ondernemer- schap en geven we je een podium om te vertellen wat sociaal ondernemerschap voor jou betekent. #16: Martien Kromwijk (De Zuiderling)


foto martien.176.241.sBe the change you wish….
Het motto komt van Ghandi, en is zó mooi: “Be the change you wish to see in the World”. En dat in een tijd waarin je voelt dat we wat te veranderen hebben, al vóór de crisis. Het thema van de klimaatverandering en duurzaamheid kent iedereen zo langzamerhand wel. We zijn onmatig naar de aarde in het nemen van de grondstoffen en in de belastende  uitstoot van moeilijk afbreekbare afvalstoffen. Eenzelfde onmatigheid lijkt er te zijn waar mensen met elkaar samen leven. De onderlinge tolerantie en zorgzaamheid heeft al lange tijd te veel terrein verloren aan individualisering, de snelheid van leven, de veelheid aan impulsen en mogelijkheden, anonimiteit en gejaagdheid voor eigen genot, gemak en gewin. Lang niet iedereen kan zich daarin staande houden. Voor wie wankelt of omvalt hebben we de verzorgingsstaat uitgevonden. Ook die is niet onveranderd vol te houden. Daarom moeten we op weg naar sociale duurzaamheid: een langdurig vol te houden staat van samenleven die gericht is op het insluiten van mensen die (tijdelijk) minder redzaam zijn.


En zo kwamen we bijvoorbeeld uit een lokale ruilmunt. Er zijn al veel voorbeelden in de wereld, mislukte, wankelende, perspectiefrijke; we hebben er van geleerd en op Rotterdam Zuid introduceerden we De Zuiderling. Als een sociale onderneming, tijdelijk in een BV vorm, maar binnenkort over te dragen aan een de Bewonerstrust Rotterdam Zuid, een coöperatieve vereniging van bewoners en initiatieven op Zuid. De Zuiderling verbindt mensen, initiatieven, communities. Is er voor jong en oud, arm en rijk. Het verbindt on(der)benutte talenten van mensen met onvervulde wensen. Vergroot daarmee rijkdom voor de een, en geluk voor de ander. En brengt zo sociale duurzaamheid wat dichterbij. 


 Meer weten over de ruilmunt op Rotterdam Zuid? Klik hier


deel_jouw_visie2

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •