Artikelen

4 juni t/m 1 oktober 2014: Geef Café Rotterdam | Gastblog

Bij het GEEF Café staan er geen prijzen op het menu. Iedere gast bepaalt zelf wat hij betaalt voor koffie, ontbijt, lunch, of diner. En wanneer je even geen geld hebt, kun je vrijwilligerswerk doen in ruil voor een maaltijd. Op deze manier maken ze l.

Gepubliceerd op 28 juli 2014

Bij het GEEF Café staan er geen prijzen op het menu. Iedere gast bepaalt zelf wat hij betaalt voor koffie, ontbijt, lunch, of diner. En wanneer je even geen geld hebt, kun je vrijwilligerswerk doen in ruil voor een maaltijd. Op deze manier maken ze lekker en gezond eten voor iedereen toegankelijk. Judith Manshanden schreef voor Iedereen Winst een gastblog over dit bijzondere concept. 


Image from the old websiteJudith Manshanden - initiatiefneemster GEEF Café Judith Manshanden - initiatiefneemster GEEF Café[/caption]

Eindelijk is het dan zover: van 4 juni tot 1 oktober 2014 is het pop up GEEF Café geopend op een vaste locatie in Rotterdam. We hebben de kans gekregen om ons concept gedurende 4 maanden te testen in de hippe wijk Katendrecht.


Veel mensen reageren verbaasd wanneer we ons concept uitleggen. Een veelgehoorde vraag is; “Maar wat als iemand maar één euro geeft?”.  Hierop antwoorden wij vaak met een wedervraag: “Zou jij dat doen?”.  Dat het antwoord hierop “nee” is, blijkt in de praktijk. Met een gemiddelde donatie van ongeveer 8 euro voor een lunch en 20 euro voor een 3-gangen diner zijn onze inkoopkosten ongeveer 15% van de omzet. Mensen blijken dus heel eerlijk te geven. Dankzij de gulle giften kunnen wij niet alleen onze kosten dekken, maar zijn we ook in staat om mensen met minder geld van een maaltijd te voorzien.


Sociale winst
Het blijkt dus dat een businessmodel op basis van vertrouwen en eerlijkheid heel goed kan werken! En niet alleen aan de zakelijke kant. We maken namelijk ook sociale winst. Er is rondom het GEEF Café een community van mensen aan het ontstaan die allemaal op hun manier een steentje bijdragen. Zo hebben we Ria, onze buurvrouw, die wekelijks onze theedoeken wast. En Kevin, onze vrijwillige chef, die na een moeilijke periode zijn werk als kok weer aan het oppakken is. Het aantal mensen dat ons benadert om te komen helpen als vrijwilliger is tot op heden hoger dan het aantal reserveringen!


Schermafbeelding 2014-07-22 om 16.08.53En ook de sfeer aan tafel is anders dan in een gewoon restaurant. Mensen gaan spontaan met elkaar in gesprek, delen drankjes en brengen soms zelfs hun bord naar de keuken. Ook wordt er in het GEEF Cafe niet geklaagd over het eten. Bij ons is de klant immers geen koning, maar de ontvanger van een gift. En dat brengt een veel dankbaarder gevoel met zich mee!


Met het GEEF Café willen we laten zien dat een businessmodel op basis van vertrouwen en eerlijkheid heel goed kan werken en ook nog eens heel leuk is.


Geven is gezond
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat geven en helpen ons gelukkig maken en zelfs gezond zijn! Daarnaast is intercultureel aangetoond dat de mens beschikt over een ingebouwd gevoel voor redelijkheid en billijkheid. Met andere woorden; de mens is genetisch geprogrammeerd om te geven, te delen en eerlijk te zijn. En wij willen investeren in een economie die hierbij aansluit!


Dineren bij het GEEF Café? Kijk op de agenda voor het volgende diner en reserveer online! Je vindt het GEEF Café aan de Sumatraweg 20-22 3072 ZS Rotterdam (Katendrecht). 


Openingstijden voor winkel, ontbijt en lunch:
Wo t/m vrij 10.00 -18.00 uur
Za  9.00 – 17.00 uur
Zo, ma en di gesloten


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Contact

Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
020 - 626 44 10

 

Route

 

 

info@social-enterprise.nl
KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners

  • PwC-logo-wit.png

  •