English

Onderzoek en onderwijs

Sociaal ondernemerschap is een relatief nieuw fenomeen. Er moet meer onderzoek naar de aard en omvang worden gedaan en onderwijs moet aansluiten bij de vraag van studenten én sociale ondernemingen.

Onderzoek

Meer kennisontwikkeling is van groot belang. Er bestaat een behoefte aan zowel meer kwantitatief als kwalitatief onderzoek. Dit helpt beleidsmakers en andere stakeholders bij het creëren van betere omstandigheden voor sociale ondernemingen. Hoeveel sociale ondernemingen zijn er actief, wat is hun omvang? Wat zijn groeiverwachtingen? Wat zijn de succesfactoren van sociale ondernemingen? Welk effect hebben sociale ondernemingen op de maatschappij? Hoe kunnen sociale ondernemingen effectiever samenwerken met andere organisaties? Het SEFORIS onderzoek (gefinancierd door de EU) is een van de interessantste onderzoeken naar sociale ondernemingen, wij zijn van mening dat dit onderzoek snel naar Nederland moet worden gehaald. Daarnaast moeten onderzoeksinstituten zoals CPB, CBS en SCP aandacht hebben voor sociaal ondernemerschap.  

Onderwijs

Bijdragen aan een betere wereld en inhoudelijk, zinvol werk doen is voor steeds meer jongeren een belangrijk streven in hun carrière. Jaarlijks worden er duizenden studenten klaargestoomd om bij een multinational aan de slag te gaan, maar waar leer je een sociale onderneming runnen? Natuurlijk zijn niet alle onderdelen van het sociaal ondernemen te leren vanuit de schoolbanken, maar het huidige onderwijsaanbod sluit niet aan bij de vraag vanuit de markt. Internationaal erkende business schools zoals INSEAD en de SAID Oxford Business School kennen eigen programma’s voor sociaal ondernemers.

Verschillende instellingen, waaronder de Universiteit Utrecht, maken mooie stappen. Meer onderwijsinstellingen moeten opleidingen starten voor toekomstige sociaal ondernemers en in hun huidig aanbod rekening houden met de opkomst van sociale ondernemingen. 

Social Enterprise Scriptieprijs

Studenten schrijven steeds vaker hun scriptie over sociaal ondernemerschap. Een positieve ontwikkeling die we graag aanmoedigen. Om de scripties een groter podium te geven en studenten in de schijnwerpers te zetten organiseert Social Enterprise NL in samenwerking met het Social Entrepreneurs Initiative van de Utrecht University jaarlijks de Social Enterprise Scriptieprijs.

Cases

Teaching case Ctaste

Teaching case Tony's Chocolonely

Externe publicatie

Rapport The State of Social Entrepreneurship, SEFORIS, 2014.

"Om ons doel van 100% slaafvrije chocolade te bereiken is het nodig dat er breed gedragen onderzoek wordt gedaan, daarom initiëren wij de leerstoel sociaal ondernemerschap van de Universiteit Utrecht."
Henk Jan Beltman, Tony’s Chocolonely

Blijf op de hoogte!