Zelftest

1 
2 
3 
4 
5 
6 
7 
8 
9 
 • Sociale ondernemingen zijn bedrijven die ondernemen om de wereld een beetje mooier te maken. Waar iedere onderneming een steentje bijdraagt aan bijvoorbeeld het verschaffen van werkgelegenheid, het produceren van voedsel of het leggen van connecties tussen mensen, richten sociale ondernemingen zich primair op het oplossen van een concreet benoemd maatschappelijk probleem.
 •  

  Sociale ondernemingen leggen de lat dan wel een flink stuk hoger dan ‘mvo’ of ‘fairtrade’. Wanneer een sociale onderneming zich richt op het betrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (bijv. ex-gedetineerden of mensen met een lichamelijke- of geestelijke beperking) dan zal de onderneming meer dan 30% van de arbeidsplaatsen invullen met deze doelgroep. Bij duurzame waardeketens wil een sociale onderneming dat de boeren of arbeiders in de betreffende ontwikkelingslanden boven de armoedegrens komen en dus ‘living wage’ betalen, dat is vaak meer dan een kwart hoger dan de fairtrade prijs.
 • Een sociale onderneming creëert maatschappelijke impact vanuit haar primaire bedrijfsactiviteit. Er is een directe relatie tussen de gerealiseerde impact en het aantal verkochte producten of diensten. Dit houdt in dat intermediairs of faciliterende partijen die als betaalde dienstverlener de impact van andere partijen willen versterken of versnellen, niet onder de social enterprise definitie vallen.
 • Sociale ondernemingen zijn bedrijven en beperkt of niet afhankelijk van donaties of subsidies. Mocht jouw organisatie dit punt nog niet bereikt hebben, maar dit wel in de nabije toekomst verwachten, dan kunnen we in gesprek gaan of het lidmaatschap al passend is.
 • Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Winst en dividend zijn voor veel sociale ondernemingen noodzakelijk en gezond. Voor sociale ondernemingen is geld verdienen echter niet het doel, maar een middel om de missie te bereiken. Winstmaximalisatie voor de eigenaar of aandeelhouder is per definitie geen sociaal ondernemerschap. Een manier om de impactdoelstelling te waarborgen ten opzichte van financiële doelen is bijvoorbeeld een duidelijke dividendbeperking waarbij overwinsten worden geïnvesteerd in het bedrijf of via een nevenstichting naast het bedrijf worden besteed aan de maatschappelijke missie.
 • Transparantie is een belangrijke waarde binnen sociaal ondernemerschap. Het wekt vertrouwen in de hand en stakeholders krijgen inzicht in de personen achter de organisatie, processen en potentiele impact claims.
 • Een sociale onderneming is een bedrijf met daarbij de mogelijkheden en de ambitie om te groeien. Enkel ondernemingen kunnen zich aansluiten bij het netwerk van Social Enterprise NL, sociaal gedreven individuen niet. De leden werken voornamelijk vanuit BV’s, Stichtingen, coöperaties of combinaties daarvan, hoewel er ook andere mogelijkheden zijn. Daarnaast stelt Social Enterprise NL de voorwaarde dat de onderneming minimaal een jaar operationeel is voordat zij in aanmerking komt voor het lidmaatschap.
 • Sociale ondernemingen delen graag hun kennis en ervaring om gezamenlijk eerder hun impactdoelstelling te bereiken. Vanzelfsprekend is er een gezonde mate van concurrentie onder sociale ondernemingen die zich in dezelfde markt begeven. Social enterprises staan echter wel open voor kennisdeling en zoeken de grenzen op betreft het uitwisselen en delen van ervaring en best practices want het gaat uiteindelijk om het oplossen van een maatschappelijk probleem.
 • Graag nodigen we uw onderneming uit om lid te worden van Social Enterprise NL. Lees hier meer over de verschillende typen lidmaatschap, de voordelen ervan en vul het aanmeldformulier in.
 • Dank voor het invullen van de zelftest voor lidmaatschap. Aangezien jouw onderneming niet aan de criteria voor het lidmaatschap voldoet, is het lidmaatschap van Social Enterprise NL op dit moment niet passend. Je kunt ons en de groeiende social enterprise beweging natuurlijk wel blijven volgen. Hier kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Mocht het lidmaatschap van Social Enterprise NL te vroeg komen, zijn er mogelijk andere organisaties die je alvast een eind op weg kunnen helpen, zie hier voor een overzichtje.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

 • PwC-logo-wit.png
 • logo stichting doen.png
 •