Artikelen

Tony's blog: waar komt toch die cacao vandaan?

Beste chocolade-liefhebber, natuurlijk wist je al dat wanneer je Tony's Chocolonely chocolade eet, je bijdraagt aan een betere wereld. Maar we willen je graag meer vertellen over het productieproces van deze eerlijke repen. In de serie blogs van Tony's..

Gepubliceerd op 3 maart 2014

Beste chocolade-liefhebber, natuurlijk wist je al dat wanneer je Tony's Chocolonely chocolade eet, je bijdraagt aan een betere wereld. Maar we willen je graag meer vertellen over het productieproces van deze eerlijke repen. In de serie blogs van Tony's lees je wat er schuilgaat achter deze social enterprise. Veel leesplezier, en neem er een stukje chocola bij.. In totaal verschijnen er drie blogs, dit is de eerste.



"Sinds 2012 kopen wij onze cacao traceerbaar in van boeren in Ghana en Ivoorkust waar wij een langetermijn-relatie mee hebben. Een belangrijke stap richting 100% slaafvrije chocolade waar we ontzettend trots op zijn, dus vertellen we jullie er graag meer over. We hebben er zelfs zo veel over te vertellen dat we het verhaal in drie stukken hakken. In dit eerste blog lees je over de boerencoöperaties waar wij mee samenwerken en het inkoopproces van de cacao die deze boeren produceren.


Traceerbaar inkopen van cacao
Vorig jaar rond deze tijd plaatsten wij onze eerste order cacaobonen bij boerencoöperatie ABOCFA in Ghana en één bij coöperatie Ecookim in Ivoorkust. Deze cacaobonen worden apart voor ons verwerkt en zijn hierdoor volledig te traceren.


Traceerbare cacao is nieuw voor chocolade die in de supermarkt ligt. De meeste cacao wordt namelijk verhandeld als bulkcommodity: de bonen belanden op één hoop om daarna te worden doorverkocht op de exportmarkt. Het is dan niet duidelijk waar de cacao precies vandaan komt (daar lees je hier wat meer over: http://www.tonyschocolonely.com/2013/11/27/chocoladeletters-%C3%A9cht-eerlijk-of-een-leugen/). Wij denken dat je iemand pas uit de put kunt helpen wanneer je een relatie met hem aangaat: pas dan weet je wat er speelt en kun je activiteiten afstemmen op behoeften.


Tussen de Ghanese boeren en ons zitten drie partijen: een lokale handelaar, de Ghanese overheid en een inkoper.


tonys_blog_1


 


Om cacao te mogen verhandelen in Ghana heb je een vergunning van de overheid nodig. De boeren van ABOCFA hebben deze vergunning (nog) niet, omdat ze daar nu niet genoeg kennis en middelen voor hebben. Zoals vrachtwagens bijvoorbeeld, om de bonen naar de haven te krijgen.


Om de cacao nu toch vanaf de boeren naar onze chocoladefabriek te krijgen, werken we samen met één lokale partner die wel zo’n vergunning van de overheid heeft. Hij verzamelt de bonen bij de boeren, zorgt ervoor dat zij daar direct geld voor ontvangen en verkoopt de bonen aan de COCOBOD: een soort Ministerie van Cacao dat alle cacao van boeren in Ghana koopt, keurt en verkoopt. De COCOBOD exporteert de bonen aan Cacaosource: het bedrijf dat namens ons cacao importeert.


Rechtstreeks contact
In oktober is de grote cacao-oogst in West-Afrika begonnen. Dan maken wij afspraken met onze importeur en de boeren waar we mee samenwerken over de hoeveelheid cacao die wij denken nodig te hebben. Een deel van team Tony’s vliegt dan richting Ghana en Ivoorkust om onze verwachtingen uit te spreken naar de cacaoboeren.


Dit rechtstreekse contact met de West-Afrikaanse boeren is best ongebruikelijk voor een chocolademaker die zijn repen in de supermarkt heeft liggen. Maar wij vinden dit juist extreem belangrijk! Niet alleen omdat we de boeren dan de repen laten proeven die gemaakt zijn van hun cacao, maar ook omdat wij door dit contact weten tegen welke problemen de boeren aanlopen en ze te helpen bij een oplossing.


Door trainingen aan te bieden om hun productie te vergroten bijvoorbeeld. Of een bewustzijncampagne op te zetten over dat kinderarbeid écht niet normaal is. Door de boeren in contact te brengen met andere partijen die hun cacao graag willen kopen tegen een goede prijs. En door samen te werken met een bereikbare, betrouwbare handelaar die de betere prijs die wij bieden meteen uitbetaald. Allemaal voorbeelden die de cacaoboer helpt te professionaliseren en onafhankelijker te worden.


Tot de volgende keer!
Zo. Nu ken je het eerste stukje van de route die de cacao die in onze repen zit maakt en weet je waarom de langetermijn-relaties die wij hebben met de boeren die ons voorzien in deze cacao zo belangrijk is. Maar de cacao heeft vanaf hier nog een lange weg te gaan voordat er chocolade van gemaakt kan worden.  In het volgende blog lees je hoe het verschepen van de bonen gaat en wat er mee gebeurt wanneer ze aankomen in Antwerpen."

Wil je meer weten over Tony's Chocolonely en de fascinerende chocobusiness? Kijk eens op de website


Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •