Artikelen

Duurzame ondernemers: wie zijn het en wat doen ze?

Sociaal ondernemers ondernemen om de wereld een beetje socialer, eerlijker en groener te maken. Ze hebben hun businessmodel gebouwd rondom hun maatschappelijke missie. Zo zijn er bedrijven die zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ..

Gepubliceerd op 10 oktober 2014

Sociaal ondernemers ondernemen om de wereld een beetje socialer, eerlijker en groener te maken. Ze hebben hun businessmodel gebouwd rondom hun maatschappelijke missie. Zo zijn er bedrijven die zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opnemen en is er is een grote groep ondernemers die productieketens eerlijker en duurzamer wil maken of producten uit kansarme gebieden op de westerse markt brengt. Daarnaast zijn er de ‘groene ondernemers’, de ondernemers die met hun bedrijf de wereld energiezuiniger willen maken. Wie zijn die ondernemers? Wat doen ze? Hoe creëren zij voor iedereen winst? 


BAS Nederland is een social enterprise in Rotterdam die vastgoedeigenaren helpt bij het onafhankelijk worden van fossiele energiebronnen en energieonafhankelijk te worden. Hun product ‘De Weg naar Nul’ werkt als een soort energiehypotheek. Je betaalt een vast bedrag per maand als Energiebudget waarvoor je je dagelijkse hoeveelheid energie krijgt (in een afnemende hoeveelheid) en alle maatregelen die daarvoor nodig zijn. Uiteindelijk zijn zij dan eigenaar van de energievoorziening en dus onafhankelijk. Het klantenbestand van BAS bestaat uit koplopers uit de hoek van zorginstellingen, overheden en vastgoed. BAS steekt zelf veel in hun 1000 Gebouwen-campagne, want: 1000 gebouwen die 30% minder energie gebruiken levert al gauw zo’n 3,1 miljoen euro aan besparingen op. En bytheway, BAS is geen idealistische jongeman uit Rotterdam, maar staat voor Beneficial for All Stakeholders. Wat zoiets betekent als: #iedereenwinst.


te_squareEen ander voorbeeld is Taxi Electric, een taxibedrijf opgericht door Ruud Zandvliet en Edvard Hendriksen dat de taximarkt wil verduurzamen. Ze rijden hun klanten met elektrische Nissan Leafs en Tesla’s van a naar b en doen dat zoveel mogelijk met 50-plussers die door omstandigheden aan de zijlijn zijn komen te staan. Wist je dat taxi’s minstens vijfendertig keer vervuilender zijn dan gewone auto’s? 



texelOp Texel is ruim een kwart van de huishoudens klant bij social enterprise TexelEnergie, een coöperatie die duurzame energie opwekt en levert. Het wemelt op het eiland dan ook van de zonnepanelen want TexelEnergie spant zich in voor een energiezuinig eiland. Zo voeren ze onder andere warmtescans uit om te kijken waar huishouden veel energie ‘lekken’. En het mooie is, op Texel hebben ze energie over. Zo kan iedereen klant worden. 


De social enterprise DEOdrive werkt samen met verschillende onderwijsinstellingen aan het ombouwen van normale auto’s tot elektrische exemplaren. Dat betekent niet alleen een hele vruchtbare samenwerking tussen leerlingen van het MBO-, HBO en de Universiteiten maar ook tussen techneuten, duurzame denkers én ondernemers. De elektrische auto’s kunnen vervolgens worden ingezet als deelauto in de buurt. In Oegstgeest rijdt er al eentje. #iedereenwinst.


Een ander lichtend voorbeeld is Sungevity (voorheen Zonline), een bedrijf dat zonne-energie bereikbaar wil maken voor zoveel mogelijk consumenten en organisaties. Zo kan er met het programma Doneer de Zon via crowdfunding worden gespaard voor zonnepanelen op bijvoorbeeld een sportclub, school of kerk. Via Sungevity is het heel eenvoudig om te berekenen hoeveel jouw dak kan opleveren, via internet vul je je adres in waarna Sungevity via satelietbeelden een berekening voor je maakt. Een Remote Solar Designer, een functie die uitstekend kan worden vervuld door doven en slechthorenden, gaat vervolgens aan de slag met het verduurzamen van je dak. #iedereenwinst


Dat sociaal ondernemers serieuze aanjagers zijn van een eerlijkere, groenere en socialere wereld blijkt ook uit de Duurzame100 die Trouw jaarlijks uitbrengt. Het lijstje werd op 9 oktober gepresenteerd en wemelt weer van de sociaal ondernemers waaronder Bas van Abel (Fairphone), Merijn Everaarts (De Dopper), Quirijn Bolle (Marqt) en Drees Peter van den
Bosch (Willem & Drees). Ook Willemijn Verloop, mede-oprichter en directeur van Social Enterprise NL is in de groene lijst terug te vinden. En het goede nieuws is: NU.nl voorspelde gister dat er steeds meer banen komen in de duurzame energie-sector, volgens het CBS is het aantal banen tussen 2008 en 2013 met 24 procent gestegen. Vorig jaar werkten er ruim 45.000 mensen in de sector en gezien de toenemende energiebesparing en de belangstelling voor zonnepanelen zal dat aantal verder stijgen. 


Ken je ook? 
Miniatuur online
Waka Waka, de innovatieve en enorm krachtige solar-lamp die, kunnen we wel zeggen, een wereldwijde impact heeft door letterlijk licht te brengen in duistere gebieden in Afrika, vluchtelingenkampen en rampgebieden maar ook voor de Westerse smartphone gebruiken uitkomst biedt.


 


dakdokters_squareDe Dakdokters & Solar Sedum zijn social enterprises die onze daken verduurzamen met innovatieve energiebesparende groenvoorzieningen. 


 
 


nots_squareEn Nots? Zij zetten duurzame energiebedrijven op in Sub-Sahara Afrika en streven naar het maximaliseren van sociale en ecologische impact, terwijl beleggers een gezond rendement ontvangen.


 


winddrinker_squareThe Winddrinker is een social enterprise die zout in zoet water omzet door uitsluitend gebruik te maken van windenergie. 


 
 


safisana_squareSafi Sana biedt toiletgelegenheid in Ghana en haalt energie uit human waste daarvan en ander organisch afval. 


 
 


greenfox_squareGreenFox die bestaande lichtarmaturen ombouwt en daarmee bijvoorbeeld de hele rai verduurzaamde met mensen uit de sociale werkplaats. Greenfox verduurzaamde onder andere de hele rai, die nu flink bespaart op energiekosten en bovendien werkgelegenheid creëerde. 


 


herman_squareHerman de zonnestroomverdeler maakt zonnepanelen rendabel voor VvE’s, woningbouw, zorginstellingen en MKB. Herman verdeelt de zonnestroom van één grote installatie over de elektriciteitsmeters van de deelnemende bewoners.


 


lumeco_squareLumeco verduurzaamt zwembaden, ziekenhuizen en sportscholen door energiezuinige verlichting aan te bieden en bij dat proces zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt betrekt.


 


gbf_squareDe Groene Banen Fabriek levert producten en diensten die het gebruik van fossiele brandstof terugdringt en het hergebruik van materiaal bevordert, daarmee creëren ze banen voor mensen die veelal slecht aan de bak komen.


 


greenhost_squareSociale enterprise Greenhost is een webhosting-platform dat veel energiezuiniger is dan vergelijkbare systemen en daarnaast slimme software ontwikkelt om bij te dragen aan Open Source-projecten.


 


jirove_squareJiro-Ve heeft de missie om duurzame energie toegankelijk te maken voor mensen in Madagaskar. Zij maken hoog kwalitatieve lampen beschikbaar voor mensen die normaal dure kaarsen en kerosine moeten kopen en verhuren deze lampen. 


 


kees_squareEn tot slot is er Rederij Kees, die zijn missie dichtbij huis heeft en bedrijven in Amsterdam bevoorraadt met elektrische boten en dat doet met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 


 


 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •