Artikelen

De bezem door de kringloopwinkels

Het kan zijn dat je al een tijd niet in een kringloopwinkel bent geweest en denkt dat je daar net zoveel rommel vindt als op je eigen zolder. Dat is niet waar! Afgelopen februari is se.lab gestart met een project dat drie pilotkringloopwinkels aantrekk..

Gepubliceerd op 4 juli 2013

Het kan zijn dat je al een tijd niet in een kringloopwinkel bent geweest en denkt dat je daar net zoveel rommel vindt als op je eigen zolder. Dat is niet waar! Afgelopen februari is se.lab gestart met een project dat drie pilotkringloopwinkels aantrekkelijker, hipper en winstgevender maakt. Ga maar eens kijken bij Het Goed in Deventer, De Lokatie in Amsterdam en Kringkoop Mijdrecht.


Door de kringloopwinkels in te richten als echte snuffelwarenhuizen, gaat de verkoop omhoog en kunnen er extra banen worden gecreëerd. Op dit moment zijn er ongeveer 180 winkels aangesloten bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) en werken er in de sector zo’n 8.000 mensen, waarvan 6.000 met een afstand tot de arbeidsmarkt. Missie van se.lab is om over twee jaar tussen de 750 en 1000 extra banen te hebben gecreëerd in de kringloopsector, dat doen ze door het professionaliseren van de winkels en het verleiden van de consument.


Daphne van Run van se.lab is vanaf het begin betrokken bij het project om de kringloopsector een boost te geven. Ze heeft in korte tijd de drie pilotwinkels zien veranderen in mooie en overzichtelijke winkels.


“We hebben gewerkt aan bewegwijzering in de winkels, een mooie opstelling en bijvoorbeeld het maken van pashokjes. Dat zijn kleine aanpassingen die de winkels aantrekkelijker maken, en wat naar verwachting ook in meer omzet resulteert.”


In het project van se.lab wordt niet alleen de inrichting van de winkels onder handen genomen, ook wordt er gewerkt aan een betere online vindbaarheid van de kringloopwinkels.


“Er zijn talloze samenwerkingsvormen en activiteiten mogelijk waardoor nieuw publiek naar de winkels wordt getrokken.”


Bij kringloopwinkel De Lokatie in Amsterdam Noord worden bijvoorbeeld al repair cafés georganiseerd, middagen waarop men gezamenlijk kapotte spullen oplapt.


Behalve maatschappelijke impact hebben kringloopwinkels ook een ecologisch voordeel: spullen worden gratis bij mensen thuis opgehaald en kost, ze gaan langer mee en krijgen een tweede leven bij iemand anders. Halen en brengen bij je lokale Kringloopwinkel: iedereen winst! 


Bekijk hier het filmpje dat se.lab hiervan maakte: 
[youtube width="600" height="400"]http://youtu.be/gL8vn4MxSIU[/youtube]

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •