Artikelen

Buy Social Blog: Jeugdbescherming en The Colour Kitchen

Jeugdbescherming Regio Amsterdam realiseert op een creatieve manier haar Social Return. Wil je weten hoe zij met The Colour Kitchen samenwerken? .

Gepubliceerd op 28 juni 2016

Jeugdbescherming Regio Amsterdam realiseert op een creatieve manier haar Social Return. Toen er een cateraar gezocht moest worden, besloot zij in te kopen bij een sociale onderneming. Een schot in de roos, zo blijkt. Dankzij The Colour Kitchen is het bedrijfsrestaurant een publiekstrekker geworden.

Nieuwe locatie, nieuw restaurant
Na een reorganisatie werden 6 van de 7 locaties gesloten om te gaan huisvesten in één pand met flexibele werkplekken en een goed bedrijfsrestaurant. Om medewerkers optimaal te faciliteren, is gezocht naar een goede cateraar met speciale aandacht voor de mens, vertelt Pieter Bijkerk, strategisch adviseur. Social Return was een belangrijk uitgangspunt bij de keuze, maar de invulling ervan was niet standaard. “We willen graag aan de Social Return eis van gemeenten voldoen. Tegelijkertijd werkt Jeugdbescherming al aan het verminderen van de afstand tot de arbeidsmarkt door kwetsbare kinderen een zo goed mogelijke uitgangspositie te geven. Daarom paste de standaard methode om social return in te vullen niet bij ons en daagde de gemeente ons uit om met andere ideeën te komen.” De samenwerking met The Colour Kitchen werd het resultaat.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Door in de catering samen te werken met een sociale onderneming wordt de Social Return-eis naar tevredenheid van de gemeente waargemaakt. Hoe dit gerealiseerd is? Door samen verantwoordelijkheid te nemen. Contractueel is afgesproken dat Jeugdbescherming de eerste periode financieel zou bijspringen als er minder omzet zou zijn dan verwacht, maar ook dat zij deelgenoot zou zijn bij winst. Door samen de pijn te voelen en de vreugde te delen, werd ook het contract sociaal. 

Het succes smaakt naar meer
Het eerste jaar gingen medewerkers nog veel naar de Albert Heijn voor hun lunch, maar inmiddels is het restaurant niet meer weg te denken. “Dit jaar is er zelfs winst gemaakt,” vertelt Irma Stroet. Als Manager Bedrijfsvoering is ze erg enthousiast over de samenwerking en wil ze nu ook andere leveranciers verleiden om sociaal te werk te gaan.

The Colour Kitchen verzorgt nu al twee volle jaren de catering op het kantoor aan de Overschiestraat, waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen.  Zo is een van de jongeren die bij Jeugdbescherming in de catering heeft gewerkt, nu als (betaalde) kok werkzaam bij een museum.  De twee organisaties streven naar optimale dienstverlening en goede service, maar ook in de inhoud van hun werk. Beiden zetten zich in voor de kwetsbaren in de samenleving, met vaak een zeer complexe problematiek. Afwijkend gedrag is voor betrokkenen van beide organisaties al snel normaal.

Tips voor inkopers

  • Het is belangrijk om te bedenken wat de missie van je organisatie is en van daaruit de juiste social enterprise erbij te betrekken. Als die link er niet is, wordt de samenwerking een ‘moetje’. Vanuit onze missie ‘Ieder kind veilig’ zochten we een social enterprise die specifiek iets deed met kinderen/jeugdigen. Dat bleek The Colour Kitchen en dat pakte goed uit. 
  • Verbind een warm hart aan een koel hoofd. Dat wil zeggen dat je scherp moet blijven op de resultaten, ook die je financieel wilt bereiken. We hoeven geen winst, maar ook geen verlies. En mocht er toch winst zijn, dan gaan alle euro’s naar de missie ‘Ieder kind veilig’.

Benieuwd naar andere praktijkvoorbeelden van maatschappelijk inkopen en tips? Lees ‘Impact door inkoop’ met cases van NS Stations, Sodexo, Provincie Noord-Brabant en Rabobank Dommelstreek.

Buy Social, excelleren in MVO.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •