Artikelen

Businessmodel rond Keniaans poep- en plasoverschot

Een mooi voorbeeld van een businessmodel bouwen rondom een maatschappelijk probleem: het Keniaanse poep- en plasoverschot omzetten in brandstof. Vooral in een land waar een overschot is aan human waste is en veel Vanaf november wordt de 'human waste' v..

Gepubliceerd op 30 oktober 2013

Een mooi voorbeeld van een businessmodel bouwen rondom een maatschappelijk probleem: het Keniaanse poep- en plasoverschot omzetten in brandstof. Vooral in een land waar een overschot is aan human waste is en veel Vanaf november wordt de 'human waste' van duizenden Keniaanse scholieren omgezet in brandstof voor allerlei doeleinden als verwarmen en verlichten. 


Enviu schreef samen met het BoP Innovation Center een wedstrijd uit rondom het Keniaanse human waste-overschot,  de challenge: het ontwikkelen van een businessmodel dat inspeelt op dit maatschappelijke probleem. De winnende inzending is van de Keniaanse Johnson Gituma en wordt vanaf deze maand geïntroduceerd op lagere en middelbare scholen. Rondom wat grotere scholen (vanaf circa 400 leerlingen) worden kleine energiecentrales opgezet waar blokjes brandstof worden gemaakt. 


poo_challenge"The mixture of human waste and agricultural waste will be carbonized and converted to briquettes, with the target market being the local households and for institutions with kitchens, including schools, prisons and feeding centres. " - Johnson Gituma, bedenker winnend idee


Dat betekent voor iedereen winst: de scholen besteden nu een flink bedrag aan stookkosten en kampen tevens met een poep- en plasoverschot van de leerlingen, deze twee zaken worden met deze oplossing allebei aangepakt.


"Kunstmest uit menselijke uitwerpselen verdubbelen volgens onderzoek de oogst. Bovendien is het flink goedkoper en milieuvriendelijker dan chemische kunstmest." - Stef van Dongen, directeur Enviu 


Van start!
Het project start op 1 november De deelnemende scholen betalen de helft van de stookkosten, de andere helft wordt betaald door investeerders, waaronder ngo's. Een oplossing die alleen maar voordelen lijkt te kennen: tegenover 50.000 scholen staan 27 miljoen boeren, een flink aantal potentiële afnemers dus. 


Meer weten en het project op de voet volgen? Kijk op http://whattodowithpoo.com/

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •