Rijksoverheid

Manifest Impact Economie

Corona heeft de wereld op haar kop gezet. Terwijl we bezig zijn met de bestrijding van het virus en het opvangen van de maatschappelijke- en economische schade, wordt steeds duidelijker dat het radicaal beter moet. Een economie die circulair, inclusief en armoedevrij is, voor iedereen. Naar de Impact Economie!
 
Ondernemers voor wie impact voorop staat zijn de koplopers van deze beweging. Zij laten zien dat het kan en nemen andere bedrijven mee. Om de transitie naar de Impact Economie te versnellen moet de beweging van sociale ondernemingen stevig gestimuleerd worden en de vermaatschappelijking van het gehele bedrijfsleven worden versneld.
 
Wij presenteren daarvoor de volgende speerpunten voor het nieuwe kabinet.

 

Of download het manifest hier als PDF

SPEERPUNT 1
Maatschappelijke waarde boven aandeelhouderswaarde
Financiële winst als doel is niet meer van deze tijd en de oorzaak van veel ellende in onze samenleving. Daarom is het van belang om in te zetten op nieuwe bedrijfsstructuren die verder kijken dan het financiële belang van de aandeelhouder. Denk hierbij aan de BVm, steward ownership, werknemersparticipatie, Bcorp en het centraal stellen van maatschappelijke waarde in de Corporate Governance Code.
SPEERPUNT 2
Brede welvaart boven alles

Welvaart is meer dan groei van het bbp. Dat wordt gelukkig steeds vaker erkend, Nederland kent de Monitor Brede Welvaart en we hebben ons gecommitteerd aan de SDG’s. Maar de inzet hiervan is te vrijblijvend. Wij staan voor het maken van brede welvaart tot het uitgangspunt van alle aanbestedingen.

SPEERPUNT 3
Reken met echte prijzen
Een banaan die is geteeld onder duurzame en eerlijke omstandigheden, ligt uiteindelijk voor een hogere prijs in de supermarkt dan een ‘gewone’ banaan. Als je er over nadenkt is dat best krom en deze systeemfout houdt de transitie naar de impact economie tegen. De beste manier om dit te veranderen is door vol in te zetten op echte prijzen, waar ook verborgen kosten worden berekend. Doe dit door open source true pricing te stimuleren én belastingen te verplaatsen van arbeid naar grondstofgebruik.
SPEERPUNT 4
Maak de circulaire economie inclusief
Het belang van de circulaire economie wordt algemeen onderkend. Toch blijkt uit de laatste rapporten dat Nederland nog lang niet circulair is en er onnodig grondstoffen worden verspild. De sleutel ligt op de arbeidsmarkt, want hergebruik brengt - zoals sociale ondernemingen als Roetz Bikes en I did laten zien - veel werk met zich mee. Ondertussen staan er circa een miljoen mensen die willen werken aan de kant. Door werk binnen de circulaire economie te stimuleren, kunnen honderdduizenden mensen aan het werk en besparen we grondstoffen.
SPEERPUNT 5
Zet de impact economie centraal in het onderwijs
De volgende generatie wordt opgeleid met economische beelden uit het verleden. Dat moet anders. Maak het denken achter sociaal ondernemen de norm in het voortgezet en hoger economieonderwijs en stimuleer leerlingen in ondernemerschapsonderwijs om maatschappelijke problemen aan te pakken met hun eigen onderneming.

Deel het manifest!

Help je mee om het manifest in jouw netwerk te verspreiden en bij iedereen onder de aandacht te brengen? Download de onepager en deel het via social media of e-mail!

Download hier de onepager als PDF

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Cabralstraat 1
1057 CD Amsterdam
info@social-enterprise.nl

 

Route

 

 

KVK-nummer: 54772028

BTW nummer: NL8514.34.447.B01

Founding partners:

 

  • PwC-logo-wit.png
  • logo stichting doen.png
  •